tetartopress

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο-ορόσημο για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο-ορόσημο για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης


Ανακοίνωση της Greenpeace σχετικά με το νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης που υπερψηφίστηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο-ορόσημο για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης
(Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης το καταψήφισαν)

 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη: η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπερψήφισε τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών περιοχών στην ΕΕ.

Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης – το πρώτο σημαντικό νομοθέτημα για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια, δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη μεγάλη μερίδα συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι έχουν τη στήριξη των λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας, όμως ευτυχώς η ελπίδα υπάρχει ακόμα.

Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωτοστάστησε στις αντιδράσεις εναντίον του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Βιοποικιλότητας. Τη γραμμή αυτή ακολούθησαν κατά γράμμα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ανήκουν σε αυτή την πολιτική ομάδα (ήτοι το σύνολο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ) παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή αντιτίθεται στην εθνική πολιτική της Ελλάδας για την προστασία της φύσης.

Με αφορμή την ψηφοφορία, η υπεύθυνη για το πρόγραμμα βιοποικιλότητας στο γραφείο της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Špela Bandelj, δήλωσε:

«Η ευρωπαϊκή φύση βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Η ψηφοφορία αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να αποκατασταθεί και να ευφορήσει ό,τι έχει απομείνει. Καθώς ένας ακόμη πρωτοφανής καύσωνας κατακλύζει την Ευρώπη, είναι σαφές ότι για να επιβιώσουμε από την κλιματική κατάρρευση και να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας με τρόφιμα θα χρειαστούμε τη φύση στο πλευρό μας. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ έχουν αποτύχει να δράσουν. Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένα σαφές σημείο αναφοράς για να τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους»

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, συμπλήρωσε, σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος:

«Όσο και αν είναι κατανοητή η σύμπλευση με τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και μάλιστα με τη χρήση αντι-επιστημονικών και ξεπερασμένων επιχειρημάτων, τίθεται σοβαρό θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας και συνέπειας. Η κυβέρνηση βαυκαλίζεται για την περιβαλλοντική πολιτική της, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και ως προς την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, ενώ οι εκπρόσωποί της στο Ευρωκοινοβούλιο πράττουν το ακριβώς αντίθετο».

Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα αποτελέσει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 – σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης – και είναι η πρώτη νομοθεσία που στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης.

Το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι το 81% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε “φτωχή” ή “κακή” κατάσταση.

Το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένο.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13929 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top