tetartopress

Το Φεστιβάλ «Πριμαρόλια» γιορτάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας | 5 – 20 Οκτωβρίου, Αίγιο

68783344_362349734457701_6572563958870310912_n

Agalis Manessi


Τα παλιά χρόνια, τον 19ο αιώνα, έφευγαν τέτοια εποχή από το Αίγιο τα περίφημα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια φορτωμένα με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα Κορινθιακής – μαύρης σταφίδας “Vostizza”. Τα πλοία αναχωρούσαν μέσα σε μουσικές και γιορτές για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης: Λίβερπουλ, Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Αμβούργο, Οδησσό. Επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος και παίζοντας σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Το νέο Φεστιβάλ Πριμαρόλια «Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» γιορτάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας. Δημιουργεί το Πριμαρόλι πολιτισμού του 21ου αιώνα, ένα ιδεατό καράβι που θα κουβαλά στα αμπάρια του την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας, αυτή που την ενέγραψε το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ανοίγοντας για πρώτη φορά το εμβληματικό διατηρητέο κτίριο σταφιδαποθήκης του 1900, το Φεστιβάλ φιλοξενεί εκεί και παρουσιάζει καλλιτεχνικές και ενημερωτικές δράσεις, μουσική, κινηματογράφο, γεύση, ποίηση, θέατρο, συζήτηση και προβληματισμό. Κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ είναι η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου». Εμπνεόμενη από την ποίηση της Emily Dickinson «Into my garden come!», η θεματική της έκθεσης εστιάζει στη μεταφορική έννοια του Κήπου, ιδωμένου ως μέρος συνάντησης και συνάθροισης αισθήσεων, συστατικών, αντικειμένων, ιδεών – ένα συμπυκνωμένο μέρος ύλης και νοήματος, παρελθόντος και μέλλοντος. Οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία εμπνέονται από τον τόπο και την ιστορία του – μια πόλη η οποία κατά το παρελθόν ονομαζόταν Βοστίτσα, δηλαδή πόλη των Κήπων – και συνομιλούν μαζί του δημιουργώντας πρωτότυπα έργα.

Agelos-Antonopoulos-II-Custom

Άγγελος Αντωνόπουλος


Στοχεύοντας δικτύωση με τις χώρες και τα λιμάνια της μαύρης σταφίδας, καταφτάνουν στο Αίγιο εικαστικοί καλλιτέχνες από τη Μεγάλη Βρετανία, παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες για καλλιτέχνες και δημιουργούς από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, θεατρικά δρώμενα και καλλιτέχνες από τα δικά μας λιμάνια, Αίγιο και Πάτρα. Παράλληλα, υποδεχόμαστε σε καθημερινή βάση σχολεία και μαθητές στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, φυτεύοντάς τους τις έννοιες της καλλιέργειας, της ιστορίας και του πολιτισμού της μαύρης σταφίδας. Τέλος, συζητούμε διερευνώντας το μέλλον και συνδιαμορφώνουμε το φορτίο και τη ρότα του καραβιού μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης και η έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στο κτήριο Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη, την παλιά σταφιδαποθήκη στην παραλία Αιγίου.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 και η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου» στεγάζονται στο εμβληματικό κτήριο ιδιοκτησίας Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη, στην παραλία Αιγίου, το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του μετά από δεκαετίες.  Το τριών επιπέδων πετρόκτιστο διατηρητέο κτήριο του 1900 χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως σταφιδαποθήκη, γραφεία εμπορικής δραστηριότητας αλλά και κατοικία του τότε ιδιοκτήτη του σταφιδεμπόρου Στ. Σταυρόπουλου, ενώ το 1985 ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο να το χρησιμοποιήσει ως Σινέ Πάνθεον για τον Marcello Mastroianni στην ταινία του «Μελισσοκόμος».

Περισσότερες πληροφορίες:  www.primarolia.com

71695294_386602832032391_8188962415249981440_n


 Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο 5 Οκτωβρίου

19:00 | Το Πριμαρόλι του 21ου αιώνα ξεκινά

Καλωσόρισμα στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια. Χαιρετισμοί από επώνυμους προσκεκλημένους. Απονομή τιμητικών πλακετών.

19:30 | «Έλα στον κήπο μου». | Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με πρωτότυπα έργα σε ένα εμβληματικό κτίριο του 1900. Μια αναφορά στη μαύρη σταφίδα Vostizza και το Αίγιο, την πόλη των κήπων, εστιάζοντας στη μεταφορική έννοια ενός κήπου ιδωμένου ως μέρος συνάντησης και συνάθροισης ιδεών και ανθρώπων.

Συμμετέχουν οκτώ καλλιτέχνες από Ελλάδα και Μ. Βρετανία: Rob Kesseler, Agalis Manessi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λουκάς Μεσσηνέζης, Γιάννης Μπρούζος, Κώστας Παππάς, Μαρία Τσάγκαρη, Βασίλης Ψαρράς. Επιμέλεια: Νάνσυ Χαριτωνίδου.

20:30 | Δεξίωση | Εκλεκτό κρασί και γεύσεις μαύρης σταφίδας.

20:30 | Μουσική | Δέσποινα Γκοτσοπούλου

Η Δέσποινα έρχεται από την Πάτρα, το μεγαλύτερο λιμάνι της σταφίδας. Ξεκίνησε να τραγουδάει όταν κατάλαβε πως με αυτόν τον τρόπο, με τη μουσική, μπορούσε να σταματήσει ο χρόνος να κυλά. Επηρεασμένη από πολλούς, διαφορετικούς καλλιτέχνες και είδη μουσικής, αναζητά να βρει την πηγή του ήχου σε ο,τιδήποτε την περιβάλλει. Τα δικά της κομμάτια είναι μια εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων, όπως αυτά γεννήθηκαν μέσα της κι έντυσαν τον κόσμο της.

69753260_370589400300401_6168090181183209472_n

Κώστας Παππάς


Κυριακή 6 Οκτωβρίου

20:00 | Σινέ Πάνθεον | “Camille Claudel”

Κινηματογραφική ταινία για την ιστορία της χαρισματικής, όμως αυτοκαταστροφικής Γαλλίδας γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ, την παθιασμένη ερωτική σχέση με τον γλύπτη Ροντέν και με την τέχνη της και την τραγική της κατάληξη.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

20:00 | Σινέ Πάνθεον | “Loving Vincent”

Η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που είναι ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι ζωντανεύει τους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να αφηγηθούν την ιδιαίτερη ιστορία του ζωγράφου, την παθιασμένη ζωή και τον μυστηριώδη θάνατό του.

Ακολουθεί προβολή μικρού ντοκιμαντέρ και συζήτηση για το πώς δημιουργήθηκε η ταινία και πώς γι’ αυτήν ζωγραφίστηκαν πάνω από 65.000 πίνακες από πολλούς ευρωπαίους καλλιτέχνες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


Κυριακή 13 Οκτωβρίου

20:00 | «Από το αμπέλι στην Unesco» | Η πολιτιστική κληρονομιά της μαύρης σταφίδας

Η παγκοσμίως μοναδική κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα παράγεται στα σταφιδάμπελα της Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου. Η σταφιδοκαλλιέργεια, παραγωγή και εμπορική διακίνηση της μαύρης σταφίδας διαμορφώνουν για αιώνες τον συλλογικό βίο αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων και των περιοχών τους. Η σπουδαιότητα της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας οδήγησε στην εγγραφή της το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ).

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Επιστήμονες της ΠΕΣ και εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρουσιάζουν προτάσεις και συζητούν, διερευνώντας τα επόμενα βήματα για τις διάφορες πτυχές της μαύρης σταφίδας, μέσα από λέξεις κλειδιά: ιστορία, πολιτισμός, υγεία, υπερτροφή, σταφιδοκαλλιέργεια, ανάπτυξη, δρόμοι της μαύρης σταφίδας, Unesco.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

19:30 | Θεατρική μεταφορά διηγήματος  | «Το Πριμαρόλι της Ζωής»

Θεατρική μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος από το βιβλίο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου «Κάποτε στο Αίγιο». Ο τραγικός έρωτας μιας γυναίκας στα χρόνια της σταφίδας, που είχε μάθει να μετρά την ευτυχία με τις λίτρες σταφίδας που φόρτωνε στο Πριμαρόλι για τα λιμάνια της Ευρώπης. Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

19:30 | Σινέ Πάνθεον | «Βauhaus – Μοντέλο και μύθος»

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ παρουσίασης της ιστορίας του επιδραστικού κινήματος της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σχολής Bauhaus, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από το ξεκίνημά του.

21:15 | Διάλογος  | Άνω τελεία

Κλείνοντας το πρώτο Φεστιβάλ Πριμαρόλια, σημαντικοί προσκεκλημένοι συζητούν για το πώς η τέχνη, ο πολιτισμός και η αρχιτεκτονική της σταφίδας -από τα λινά και τις σταφιδαποθήκες στα αρχοντικά και τον Τσίλλερ- θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχεία ταυτότητας για τις περιοχές, μέσα από εμπνευσμένες σύγχρονες παρεμβάσεις αλλά και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Παρουσίαση του Σχεδίου διατοπικής συνεργασίας LEADER/CLLD «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

Κλείσιμο έκθεσης και Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019.

Όλες τις ημέρες του φεστιβάλ 5 – 20 Οκτωβρίου.

Έκθεση σύγχρονης τέχνης | «Έλα στον κήπο μου». Επίσκεψη έκθεσης 11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00 καθημερινά. Πρωινές επισκέψεις σχολείων και ομάδων και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα: κατόπιν συνεννόησης. Τηλ. 6974.143416. Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Rob Kesseler | Agalis Manessi | Άγγελος Αντωνόπουλος | Λουκάς Μεσσηνέζης | Γιάννης Μπρούζος | Κώστας Παππάς | Μαρία Τσάγκαρη | Βασίλης Ψαρράς. Επιμέλεια: Νάνσυ Χαριτωνίδου

Σινέ Πάνθεον | «Αμήχανη βιομηχανία – Πάτρα» | Προβολή ντοκιμαντέρ για το πρώην κέντρο του δυτικοευρωπαϊκού εμπορίου, το οποίο άνθισε οικονομικά λόγω της τεράστιας παραγωγής και εξαγωγής σταφίδας (παροχή υλικού: ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ Α.Ε.)


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13475 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top