tetartopress

Το Mελισσοβούνι Ερυμάνθου εκπέμπει SOS

Mελισσοβούνι Ερυμάνθου

Mελισσοβούνι Ερυμάνθου


Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας ενάντια στα Αιολικά  αναφορικά με τη δημόσια διαβούλευση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Αιολικού σταθμού στο Μελισσσοβούνι Ερυμάνθου:

Και ενώ οι αγώνες κατά των Αιολικών Σταθμών στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο, στις 7/6/2023 πληροφορηθήκαμε από το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο (ΗΠΜ) την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την αδειοδότηση του έργου: Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής 27MW στη θέση «Μελισσοβούνι» της ΔΕ Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου της Π.Ε Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Σταθμού καθώς και των συνοδών του έργων, που περιλαμβάνουν δρόμους πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο μέσης τάσης και την ανέγερση και σύνδεση νέου Υ/Σ. Ειδικότερα, αποτελείται από επτά (7) Ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ονομαστικής ισχύος 4,2MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα 115,71μ. και ύψος πυλώνα 92μ.

Για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ θα απαιτηθούν έργα διάνοιξης νέας οδοποιίας μήκους περί τα 11,12 χλμ, τα έργα σημειακών επεμβάσεων της υφιστάμενης οδοποιίας (για τις στροφές των οχημάτων) μήκους περί τα 2,1 χλμ, καθώς και έργα βελτιώσεων της υφιστάμενης οδοποιίας περί τα 2,01 χλμ.

 

Το έργο εμπίπτει εντός των εξής περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000:

 

Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ-SAC) GR2320008 με τίτλο «Όρος Ερύμανθος»

Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ -SPA) GR2320012 με τίτλο «Όρος Ερύμανθος»

–  Τμήμα των προτεινόμενων Α/Γ (3 από τις 7 Α/Γ) εμπίπτει εντός της ζώνης Αδιατάρακτων Φυσικών Περιοχών (ΑΦΠ) της Περιοχής Ανευ Δρόμων (ΠΑΔ) του όρους Ερύμανθος.

Το τμήμα της περιοχής του έργου καλύπτεται από 4 τύπους οικοτόπων: τον 951B (Δάση ελληνικής ελάτης Abies cephalonica) τον 4090 (Ορεινά και Μεσογειακά χέρσα εδάφη με ακανθώδεις θάμνους) , τον 5340 (Garrigues της Ανατολικής Μεσογείου) και τον 5210 (Σχηματισμοί με Αρκεύθους).

Για την οικεία προστατευόμενη περιοχή ΖΕΠ GR2320012 «Όρος Ερύμανθος», είδος χαρακτηρισμού αποτελεί ο Χρυσαετός ενώ το το γήπεδο εγκατάστασης του αιολικού εμπίπτει εντός του κρίσιμου ενδιαιτήματός του καθώς και των παρακάτω προστατευόμενων ειδών:

Φιδαετός, Σπιζαετός, Πετρίτης, Πετροπέρδικα, Δεντροσταρήθρα,Πράσινος Δρυοκολάπτης, Αετομάχος , Ασπροκωλίνα, Ωχροκελάδα καθώς και της σπάνιας και αυστηρώς προστατευόμενης πεταλούδας Παρνάσσιος Απόλλων.

 

Οι αποστάσεις του έργου από τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής:

 

Κούμανι  0,85χλμ.

Καλούσι  0,88χλμ.

Ελληνικό  2,34χλμ.

Χρυσοπηγή  2,33χλμ.

Νεοχώρι  2,92 χλμ.

Μαχαίικα  3,69χλμ.

Λακκώματα  3,7χλμ.

Αλεποχώρι 3,72χλμ

Περιχώρι  3,83χλμ

Πλάτανος  4,14 χλμ

Κάλανος  4,28χλμ

Δένδρα  4,56χλμ

Σπαρτιά  4,93χλμ

Καλανίστρα  5,19χλμ

Μίχα  5,03χλμ

Τσαπουνάρια  4,24χλμ

Άγιος Δημήτριος  5,77χλμ.

Ροδιά 5,9χλμ.

 

Το λινκ της δημόσιας διαβούλευσης στο ΗΠΜ είναι: eprm.ypen.gr/src/App/w2/8317 και ο αριθμός ΠΕΤ του έργου: 2212881524

Η δημόσια διαβούλευση θα διενεργείται μέχρι τις 26/7/2023

Η επιτροπή αγώνα για το Μελισσοβούνι Ερυμάνθου θα αναρτήσει προσεχώς το έντυπο Δ11 με τις τεκμηριωμένες θέσεις του κατά της υλοποίησης του έργου το οποίο θα είναι ανοιχτό και διαθέσιμο για όλους.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top