Τέταρτο

Το μέλλον της Σκύρου υπό την απειλή τεράστιου Αιολικού Σταθμού


Με αφορμή νέα απόπειρα αναβίωσης του σχεδίου εγκατάστασης τεράστιου Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) 300 MW στην περιοχή Natura «Όρος Κόχυλας» της Σκύρου, μέσω του αιτήματος υπαγωγής του στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 (ώρα έναρξης 12:00 μμ), με θέμα: «Το μέλλον της Σκύρου υπό την απειλή τεράστιου Αιολικού Σταθμού».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Η τεράστια οικολογική αξία του Κόχυλα για τα πουλιά, την ενδημική χλωρίδα και πανίδα και το Σκυριανό άλογο έχει επανειλημμένα τονιστεί και αναδειχθεί. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι η Σκύρος και ο Κόχυλας φιλοξενούν μία από τις μεγαλύτερες αποικίες του αυστηρά προστατευόμενου είδους γερακιού Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae): σχεδόν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους αναπαράγεται στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα μας εκείνη με τη μεγαλύτερη ευθύνη σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρησή του.

Το θηριώδες έργο έχει ήδη καταδικαστεί περιβαλλοντικά, πολιτικά, θεσμικά, νομικά, ηθικά και κοινωνικά, ενώ εννιά χρόνια πριν η εγκατάστασή του είχε απορριφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την αντίθεσή τους στην εκ νέου σχεδιαζόμενη εγκατάσταση εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και χιλιάδες πολίτες και φορείς μέσα από τα περισσότερα από 2000 σχόλια που κατατέθηκαν σε μόλις 15 ημέρες στην πλατφόρμα διαβούλευσης της Enterprise Greece.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και εξέχοντες φίλοι της Σκύρου, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν με παρεμβάσεις και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Πιο συγκεκριμένα ως ομιλητές θα συμμετέχουν:

Νικόλαος Μαυρίκος – Δήμαρχος Σκύρου
Ιωάννης Ευγενικός – Αντιδήμαρχος Σκύρου, Συντονιστής Επιτροπής Αγώνα Σκύρος S.O.S.
Αποστόλης Καλτσής – Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θωμάς Δοξιάδης, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Στάθης Ζακυνθινός – Επιτροπή Αγώνα Σκύρος S.O.S

Τοποθετήσεις θα γίνουν από τους:

Phil Knott – Σύμβουλος Οικοτουρισμού & Senior Wildlife Tour Leader
Κωνσταντίνα Σκαναβή – Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής & Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής
Κυριάκος Αντωνόπουλος – Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκύρου

Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom για συντάκτες και δημοσιογράφους ενώ θα μεταδίδεται και ζωντανά από το YouTube κανάλι της Ορνιθολογικής.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9997 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top