Τέταρτο

Το μεταφυσικό κάλεσμα της Ίου

ios1


Παρεξηγημένο νησί, θυμίζει τους ανθρώπους που τους κρίνουμε αβίαστα χωρίς να έχουμε εμβαθύνει. Η αλήθεια είναι πως το νησί αυτό, έχει πολύ χώρο για «κατάδυση». Βουτάς μέσα του και ξεχνάς πως είναι ο συμβατικός κόσμος.

Ο λόγος είναι ένας, η Ίος είναι ζωντανή, αναπνέει, μεταφέρει ενέργειες, επικοινωνεί. Σου απευθύνει το λόγο με ποικίλους τρόπους. Έχει αυτό που λέμε «μεταφυσική ιδιότητα».

Ξαπλώνεις ανάσκελα στη θάλασσα του Μυλοπότα στις 2:00 τη νύχτα και κοιτάς την ξαστεριά ξεχνώντας τα πάντα, το κρύο, τη μαυρίλα του νερού, οποιονδήποτε ενστικτώδη φόβο τον πετάς στον κάλαθο των αχρήστων και επικοινωνείς με το διάστημα.

ios7


Ένα πρωινό στην Αγία Θεοδότη σε πείθει πως η αγριάδα της φύσης είναι υπερθέαμα κι όχι δυσάρεστη έκπληξη σ’ ένα καλοκαιρινό μπάνιο διακοπών.

Μαγεύεσαι, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κινηματογραφική Ισπανική ταινία που αναζητά πρωταγωνιστή.

ios3


Το σημείο που έχει ταφεί ο Όμηρος έχει την ωραιότερη θέα του νησιού. Σ’ ένα ψηλό βράχο στο βόρειο τμήμα της Ίου, υπάρχει ένα πολύ λιτό σημείο που βρίσκεται ο τάφος του περιστοιχισμένος από ένα φράχτη με πέτρες.

Ένα μέρος κατάνυξης και μοναχικής αναπόλησης στιγμών, ζωών και ανθρώπων που λείπουν.

ios4


ios5


Η χώρα είναι μαζεμένη και γραφική όπως ταιριάζει σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί. Μετά τις 2:00 το βράδυ επικρατεί χάος. Νέα παιδιά φωνάζουν, πίνουν, ξενυχτούν, φλερτάρουν και επιδίδονται σε διάφορες εφηβικές συνήθειες που έχουμε ξεχάσει λόγω της φθοράς του ενήλικου βίου. Αν για κάποιον αυτό είναι κουραστικό, είπαμε, ανάσκελα στον Μυλοπότα.

ios6


Τέλος ίσως το εξοχότερο ηλιοβασίλεμα που υπάρχει στη γη αυτή, το ζεις στην Κουμπάρα, ένας ξεχωριστός προορισμός λίγο έξω απ’ το λιμάνι, που σε βάζει στη διαδικασία να δακρύσεις βλέποντας τον ήλιο να αποχαιρετά την Ίο συνοδεία κλασσικής μουσικής.

Να είμαστε καλά να ανταμώσουμε του χρόνου. Εις το επανιδείν!

ios2

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 70 Άρθρα

Αλέξανδρος Παύλου, τριανταπεντάρης σχεδόν, κάτοικος Αθηνών, πολλά κακά σ’ αυτή την Πόλη, αλλά όπως κάθε τι κακό έτσι κι αυτή θα βρει ένα κόλπο για να σε κρατήσει δίπλα της εξαρτημένο. Στη δική μου περίπτωση το «κόλπο» λέγεται τέχνη. Θέατρο και μουσική είναι στην κορυφή της πνευματικής μου πυραμίδας κι η Αθήνα τα προσφέρει απλόχερα. | [email protected]

 

Back to Top