tetartopress

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών – Πρόγραμμα 2022


Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών διοργανώνεται για 10η χρονιά και σας καλεί σε μια δεκαήμερη  γιορτή μουσικής, τέχνης και πολιτισμού. Με θέμα “Το 1922, πυλώνας στο σήμερα” αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εμπνέεται από το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης και της Ανατολικής Μεσογείου, αναγνωρίζοντας το αποτύπωμά του στην ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας.

Έναρξη

Πέμπτη 29.09

Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη

Ώρα:  20:00 | Πλατεία, μπροστά από το Hotel Wyndham Grand Athens, Μεταξουργείο.

Η ερμηνεύτρια Ειρήνη Τουμπάκη μας ταξιδεύει στον “Μυστικό κήπο” – τη νέα της δουλειά σε συνθέσεις του Μάριου Στρόφαλη ενώ το σχήμα μουσικής δωματίου του συνθέτη κινηματογράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα, παρουσιάζει τις πρωτότυπες συνθέσεις του από τις συλλογές European Taxim I & II, σε μια συναυλία γεμάτη από το κοσμοπολίτικο άρωμα της Σμύρνης και της Πόλης.

Ειρήνη Τουμπάκη (τραγούδι), Βαγγέλης Βεργωτής (ακορντεόν), Φαίη Νικολοπούλου (βιολοντσέλο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Μάριος Στρόφαλης (πιάνο, ενορχήστρωση)

Εντός του ξενοδοχείου θα εκτίθενται αρχειακές φωτογραφίες με την ευγενή παραχώρηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τις 19:00.

Δράσεις Δρόμου και ανοιχτές συναυλίες

Παρασκευή 30.09

Διαγωνισμός FreeStyle Football / Hood Groove Show

18:30 | Πλατεία Αγίου Παύλου

Επίδοξοι ποδοσφαιριστές επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους στο καλλιτεχνικό ποδόσφαιρο δρόμου.

(Δηλώσεις συμμετοχής μισή ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού).

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει show από την ομάδα Hood Groove.

Special guests: Αλέξανδρος Πιτσαλίδης, επίδειξη στο Freestyle Football) & χορός hiphop & break dance από την ομάδα των Lucky Dice OL b-boy Cut1 & b-boy Play

Σάββατο 01.10

«Μικρές Ιστορίες του χτες και του σήμερα!»

11:00 | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ἀθηναίων, κήπος, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

Στα πλαίσια της αναζήτησης του μικρού παιδιού προς την ταυτότητά του, η σμυρναϊκή κληρονομιά έρχεται ως μία ιστορική πρόκληση για ένα ταξίδι του παιδιού στο χρόνο. Μέσα από την παιδαγωγική δράση που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός και Νηπιαγωγείο Καραμέλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μικρά χαλικάκια της ιστορίας της Μ.Ασίας και της Σμύρνης μέσω των αισθήσεών τους. Θα ειπωθούν λαϊκές ιστορίες, θα συλλέξουμε τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες και θα φτιαχτεί ένα μεγάλο κάδρο της Σμύρνης και στο τέλος, η ανάμνηση του επισκέπτη θα «σταλθεί» συμβολικά σε εκείνους τους τόπους μνήμης και ιστορίας.


Σμυρναίικοι Δρόμοι – Ειρήνη Τουμπάκη | Χορευτική ομάδα εξωραϊστικού συλλόγου αγίου Παύλου       

19:30 | Πλατεία Αγίου Παύλου

Σε μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη συναισθήματα και μνήμες της Μ.Ασίας, η Ειρήνη Τούμπακη ερμηνεύει τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής με τη συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας και της χορευτικής ομάδας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παύλου.

Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο), Εύη Κανέλλου (παραδοσιακά κρουστά), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Νίκος Μήλας (βιολί), Μάριος Στρόφαλης (πιάνο).

Κυριακή 02.10 «Η Μονμάρτη»

Παίζουμε Πετάνκ   

10:00 – 17:00 | Πάρκο Πετάνκ – Δηληγιάννη και Ανδρομάχης (απέναντι από την τροχαία Αττικής)

Ελάτε να γνωρίσετε και να διασκεδάσετε με το παραδοσιακό ομαδικό άθλημα των Γάλλων, petanque (εδαφοσφαίριση) που έχει κατακτήσει το ελληνικό κοινό. Είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης. Πραγματοποιείται πρώτα επίδειξη και έπειτα τουρνουά. Ελεύθερη συμμετοχή.

10:00 – 13:00 Ζωγράφοι στη Μονμάρτρη

Οι ζωγράφοι του δρόμου σχεδιάζουν τη Μονμάρτρη και τον κόσμο της υπό τους ήχους του Γαλλικού Βαλς. Καλλιτέχνες: Θωμάς Γαλάτος, Παναγιώτης Γκρίτζος, Δημήτρης Κόκορης

Παράλληλο παιδικό πρόγραμμα από την εικαστικό Λία Κουτελιέρη.

11:00 – 13:00 Φάνης Καφούσιας                                                   

Ο αγαπημένος μίμος Φάνης Καφούσιας μάς προσφέρει ένα ιδιαίτερα ψυχαγωγικό δρώμενο με σύγχρονη χορευτική παντομίμα και την ιδιαίτερη κυματική του κίνηση.


12:00 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

 12:00 – 13:00 Ομάδα Teatro – Theama                   

Συμμετέχει η ομάδα “Teatro – Theama” με διαδραστικά δρώμενα και happenings.

Πέμπτη 06.10

Ο Καραγκιόζης πρόσφυγας                            

19:30 | Πλατεία Αγίου Παύλου

Ο Καραγκιόζης πανταχού παρών, έτσι λοιπόν στο έργο μας, βρίσκεται στη Σμύρνη το 1922, προσπαθώντας να ξεφύγει από το διωγμό και τις σφαγές που ετοιμάζονται να κάνουν οι Τούρκοι. Καταφύγιο στην παράγκα του Καραγκιόζη θα ζητήσουν και όλοι οι φίλοι του, Σταύρακας, Μορφονιός, Διονύσιος κτλ. Πρέπει να βρουν τρόπο να φύγουν από τη Σμύρνη πριν γίνει το κακό. Ο Πασάς της Σμύρνης μαζί με τον πολεμοχαρή αξιωματικό του θα τους καταδιώξουν. Όλοι οι φίλοι μας καταστρώνουν σχέδιο διαφυγής. Θα καταφέρουν άραγε να ξεφύγουν και να βρουν Καταφύγιο στην Ελεύθερη Ελλάδα; Την παράσταση ερμηνεύει ο Σωκράτης Κοτσορές.

Παρασκευή 07.10

Χορός με τους Baile de Barrio

20:00 | Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο

Ένα κοσμοπολίτικο live show με τάνγκο και βαλς από τη χορευτική ομάδα Baile de Barrio με τη μουσική συνοδεία του Δήμος Βουγιούκας Trio.

Δήμος Βουγιούκας: Μπαντονεόν
Δημήτρης Κουφογιώργος : Κιθάρα
Κώστας Αρσένης : Κόντρα μπάσσο

Σάββατο 08.10

DEVA – Circus show 

20:00 | Πλατεία Αγίου Παύλου

Μετά από απαίτηση των μικρών αλλά και μεγάλων φίλων του φεστιβάλ, επιστρέφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος fire performer DEVA (Αντώνης Πασβάντης) και η Τόνια Μπανίλα, για να μας καθηλώσουν με ένα συναρπαστικό θέαμα από πολλαπλά φλεγόμενα αντικείμενα και δυναμικές χορογραφίες υψηλής τεχνικής.

Θα ακολουθήσει dj street party από τον Yg tse & Κικο.


Κυριακή 09.10

Παίζουμε Πετάνκ

10:00 – 17:00 | Πάρκο Πετάνκ – Δηληγιάννη και Ανδρομάχης (απέναντι από την τροχαία Αττικής)

Μικρασιάτικο Γλέντι
20:00 | Πλατεία Αγίου Παύλου

Ανοιχτή συναυλία με παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μουσική κληρονομιά. Μαζί με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Καίτη Κουλλιά και τους δεξιοτέχνες μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Βασίλη Σμάνη (λαούτο, τραγούδι), Ιωάννα Ρίγα (σαντούρι).

Συναυλίες σε χώρους

Παρασκευή 30.09
Lina Rodopoulou                       

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 8 ευρώ

Η Λίνα Ροδοπούλου, στο τραγούδι και την κέλτικη άρπα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Μικράς Ασίας. Τα αγαπημένα παραδοσιακά ακούσματα των χαμένων πατρίδων μας, αποκτούν μια άλλη διάσταση υπό τον ήχο της κέλτικης άρπας, όπου η παράδοση αναδεικνύεται μέσω μιας πιο αισθαντικής αισθητικής.

Μαζί της: o Χρήστος Κουμούσης στο πιάνο και Χρυσάνθη Τζοβάνη στο Yayli Tambur και ούτι

Ντίνος Μάνος – Δημήτρηw Βερδίνογλου Duet

21:30 | Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος: 8 ευρώ

Ο κοντραμπασίστας Ντίνος Μάνος σε ένα ξεχωριστό ντουέτο με τον πιανίστα Δημήτρη Βερδίνογλου παρουσιάζουν αγαπημένες τους συνθέσεις από το Great American Songbook και άλλες επιρροές, εκτελεσμένες πάντα με τη δική τους ξεχωριστή αισθητική.

Από το βlues στο ρεμπέτικο

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Ο κιθαρίστας Billy Κάκος προσεγγίζει δύο μουσικούς κόσμους με παράλληλη κοινωνική πορεία: το ρεμπέτικο της προπολεμικής Ελλάδας όπως επηρεάστηκε από τους πρόσφυγες Σμυρνιούς καλλιτέχνες όπως οι Δεληάς, Εϊτζιρίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Σκαρβέλης κ.λπ. και, στην άλλη πλευρά της υδρογείου, το blues των πρώην σκλάβων στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σάββατο 1.10

Κοντραφούρης τριο 

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 10 ευρώ

Ο Γιώργος Κοντραφούρης και το τριο του σε μια επιλογή κομματιών από τους τρεις πιο πρόσφατους δίσκους του: “Deep south”, “Tribute to Bill Evans” και “The passing”. Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς), Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο)

Dilemma

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος:  8ευρώ

Οι Dilemma κάνουν μία αναδρομή στην εποχή και αναπλάθουν διαφορετικές ερμηνείες πάνω σε μουσικές και ιστορίες, συνδυάζοντας τις δυτικές φόρμες με το άρωμα Ανατολής. Εισάγοντας νέα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, μας ταξιδεύουν σε ένα εμπνευσμένο soundtrack, όπου η μουσική γεννάει εικόνες που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία, δίνοντας μία άλλη διάσταση στον ξεριζωμό, την απώλεια και τα βιώματα που σημάδεψαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο μας σήμερα.

Σωτήρης Τράγκας (αφήγηση, σαξόφωνο, φωνή), Πόπη Νταλαχάνη (κιθάρα), Κορίνα Τράγκα (βιολί), Solis Barki (κρουστά).

Yorgos Krommydas Swing Guitars & Vocal Trio

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Ο καταξιωμένος jazz κιθαρίστας και συνθέτης Γιώργος Κρομμύδας  με τον Γιώργο Πατσιώτη  στην κιθάρα και στα φωνητικά, και τον Μάνο Λούτα στο κοντραμπάσο. Κυρίαρχο ρόλο στον ήχο του σχήματος παίζουν οι δύο κιθάρες και τα φωνητικά του Γ.Πατσιώτη, που μας ταξιδεύουν στις δεκαετίες του ’40 & ’50 και την εποχή του swing. Τα επιβλητικά solo του Γιώργου Κρομμύδα, συνδέουν τον ήχο του σήμερα με την jazz παράδοση των Charlie Christian και Django Reinhardt. Ο κοντραμπασίστας Μ.Λούτας ολοκληρώνει το παζλ, πάντα με κέφι, ρυθμό και swing διάθεση.

Κυριακή 2.10

Τι να θυμηθώ, Τι να Ξεχάσω

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Η Νάσια Σωτήρχου, με τη συνοδεία του Γιώργου Γουρζουλίδη στο πιάνο, ερμηνεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο, τραγούδια που φέρουν, 100 χρόνια μετά, το αποτύπωμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σμύρνης, τραγούδια-γέφυρες του χθες με το σήμερα, γεμάτα χρώματα, αρώματα και μνήμες.

Yiannis Papadopoulos Trio

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος:  8 ευρώ

Το τρίο του πιανίστα και συνθέτη Γιάννη Παπαδόπουλου, παρουσιάζει ένα κράμα modern jazz, ρομαντισμού και ροκ αισθητικής, προσεγγίζοντας τις διαφορετικές αυτές επιρροές με έναν κοινό ήχο, σε πρωτότυπες συνθέσεις, jazz standards καθώς και διασκευές σε pop και rock κομμάτια.

Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Δημήτρης Κλωνής (τύμπανα)

Μαρθα Μορελεών- Μια Μεξικάνα  τραγουδάει για τη Μικρά Ασία

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 10 ευρώ

Η Μεξικάνα Μαρθα Μορελεών (φωνή,κρουστά) συναντά τον μουσικοσυνθέτη Πέτρο Δουρδουμπάκη (φωνή, τζουρά, μπαγλαμά) και μαζί με τους Σκόρπιους Σκορπιούς: την Σοφία Κυρικίδου (φωνή, κιθάρα) και τον Γιάννη Μεταξά (φωνή, μπουζούκι), τιμούν το Μικρασιάτικο τραγούδι και δημιουργούν ένα όμορφο πρόγραμμα με συνθέσεις του Π.Δουρδουμπάκη και άλλων σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Δευτέρα 3.10

Μυθιστόρημα – Νίκος Χατζηελευθερίου

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος: 8 ευρώ

Με άξονα τη συλλογή «Μυθιστόρημα» του Γ.Σεφέρη και τις μελοποιήσεις που έχουν γίνει από τους Μ.Θεοδωράκη, Γ.Μαρκόπουλο, Δήμο Μούτση, υφαίνεται μια μουσική παράσταση αναλογίου που έχει σαν αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή και θέμα τη σημερινή Ελλάδα, εκατό χρόνια μετά. Ο λόγος του μεγάλου Σμυρνιού, εύστοχος, εύχυμος και διαχρονικός, περιγράφει με μελαγχολική νοσταλγία το παρελθόν και υποδεικνύει με οξυδέρκεια το ζητούμενο μέλλον, με τον τρόπο που μονάχα ένας μεγάλος ποιητής δύναται να το πράξει.

τραγούδι: Μαρία Αλαμανή
κιθάρα: Νίκος Χατζηελευθερίου
πιάνο: Μιχάλης Τρανουδάκης

Μικρασιατική Καταστροφή & Έντεχνο Τραγούδι

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 6 ευρώ

Ο Κώστας Μάντζιος σε ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα για την επέτειο – μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια του έντεχνου κυρίως ρεπερτορίου, συνθετών όπως ο Δ.Μούτσης, ο Α.Καλδάρας, κ.ά., και ποιητών – στιχουργών όπως ο Μ.Ελευθερίου, ο Πυθαγόρας, ο Λ.Παπαδόπουλος κ.ά, που εμπνεύστηκαν από τα τραγικά γεγονότα και τις καταλυτικές του συνέπειες για τον Ελληνισμό. Στον επίλογο του προγράμματος περιλαμβάνονται παραδοσιακά τραγούδια των χαμένων πατρίδων.

Κώστας Μάντζιος : φωνή
Αργύρης Ντίνας: μπουζούκι
Θανάσης Αιγινήτης: τύμπανα
Λευτέρης Μαυρομάτης: πλήκτρα, μουσική επιμέλεια

Τρίτη 4.10

Ας Τσουγκρίσουμε

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Με ρίζες από το όμορφο Αϊβαλί, ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης και οι φίλοι του μάς υπόσχονται μια παρεΐστικη βραδιά ντυμένη με λαϊκά, παραδοσιακά και ethnic κομμάτια – 5 singles και ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ σε συνδυασμό με γνωστές μελωδίες.

Ο παρονομαστής είναι πάντα ο ίδιος: το μουσικό σκίρτημα. Να σμίξουν οι ψυχοκαρδιές μας. Να ανάψουν οι αναπτήρες μας. Να ενωθούν τα ακροδάχτυλά μας.

Δημήτρης Αϊβαλιώτης (φωνή), Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (κιθάρα), Ηλίας Πουρτσίδης (μπουζούκι).

Τετάρτη 5.10

Κοτζαμάν Band

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Οι Κοτζαμάν Band μοιράζονται την αγάπη τους για τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ερμηνεύοντας σκοπούς από τη Μικρά Ασία, τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, τη βόρεια Ελλάδα και αλλού, με φωνές ξεχωριστά ή σε πολυφωνία, χαρακτηριστικό της μουσικής τους ταυτότητας.

Κώστας Ζευκιλής (ούτι), Χρυσάνθη Μούρτη (κιθάρα, τραγούδι), Μάρω Παναγή (κρουστά, τραγούδι), Στέλιος Χρυσανθόπουλος (βιολί, τραγούδι)

Από τη Μικρασία στην Αθήνα

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος: 8 ευρώ

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 σχήματα. Η Άννα Λαάρη (φωνή) και η Νικόλ Καραλή (πιάνο) παρουσιάζουν αγαπημένα τραγούδια, αστικά και έντεχνα, Μικρασιατών συνθετών (Κ. Γιαννίδης / Γ. Κωνσταντινίδης, Μ. Καλομοίρης, Μ. Σουγιούλ, Λ. Κανάρης). Ενώ, η Ζαφειρώ Χατζηφωτίου (φωνή) και ο Μιχάλης Παπαγεωργίου (πιάνο) ερμηνεύουν αστικά και παραδοσιακά ακούσματα των χαμένων πατρίδων.

Ρεμπέτικο ταξίδι: Απ’ τη Σμύρνη ως την Πειραιά και την Αθήνα

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 9 ευρώ

Μια οπτικοακουστική παράσταση που μας ταξιδεύει στη γενεαλογία της μουσικής άνθησης του Ρεμπέτικου και τις ιστορίες των πρωταγωνιστών του. Το Ρεμπέτικο, χθες και σήμερα.

Guitarte Ensemble: Νίκος Χατζηελευθερίου – Χρήστος Φάκλαρης – Μαρία Παπαμιχαήλ

Έρευνα – Videos: Βασιλίκα Σαριλάκη (ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος)

Πέμπτη 6.10

Alone Together

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Οι Alone Together Trio παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, υλικό από τον νέο δίσκο τους και Jazz Standards, εμπλουτισμένα με στοιχεία άλλων μουσικών παραδόσεων, όπως της ελληνικής, συμβάλλοντας στην πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα της πόλης – όπως, έναν αιώνα πριν, έγινε με βίαιο τρόπο πλουσιότερη με την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων.

Πέτρος Ζορμπάς (κιθάρα), Θοδωρής Μαραϊδώνης (κοντραμπάσο), Ευαγγελία Σταύρου (ντραμς).

Σμύρνη -Εικόνες και Ήχοι του χθες Από το «Παρίσι της Ανατολής» στη Μικρασιατική Καταστροφή

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος: 8 ευρώ

Αναδρομή στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα με προβολή πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και συνοδεία ζωντανής μουσικής. Μια επιλογή από φωτογραφίες, βίντεο, μουσικές, τραγούδια και προφορικές μαρτυρίες που μας μεταφέρουν στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία που σημάδεψε τη Σμύρνη: από κοσμοπολιτικό κέντρο της Ανατολής στην τραγωδία της καταστροφής και της προσφυγιάς.

Νίκος Πουλάκης (καλλιτεχνική επιμέλεια, οπτικοακουστική σύνθεση)

Σοφία Μέρμηγκα (κανονάκι, τραγούδι), Γεωργία Μαρίνη (βιολί), Σπύρος Πρατίλας (πιάνο).

Ασία μου Μικρά

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 10 ευρώ

Μουσικοποιητική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Παπακωνσταντίνου (εκδ. Αγγελάκη – Αττικός). Το ποιητικό έργο, αφιερωμένο στη μνήμη των προσφύγων και τον βίαιο ξεριζωμό τους από τον μαγικό τόπο τους, διανθίζεται με μουσική και γνωστά τραγούδια από τις καταξιωμένες ερμηνεύτριες Αργυρώ Καπαρού και Θέλμα Καραγιάννη και τις μουσικούς Γεωργία Τσολάκη (βιολί) και Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα). Επιπλέον, θα ακουστούν ποιήματα του δημιουργού μελοποιημένα από την Αρετή Κοκκίνου.

Αφήγηση: Άννα Ψαρρά (ηθοποιός) και Ηλίας Παπακωνσταντίνου (ποιητής).

Παρασκευή 7.10

Μια Ηλιαχτίδα στην Πόλη

21:30 | Αγγέλων Βήμα, φουαγιέ, Σατωβριάνδου 36, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105242211. Είσοδος: 10 ευρώ

Η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Τέτη Κασιώνη συναντά τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια για μία μοναδική μουσική παράσταση με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας καθώς και από το νέο άλμπουμ της  “Από Κάστανο και Έρωτα”, σε στίχους Ηλία Παπακωνσταντίνου και μουσική της ίδιας.  Ένα πρόγραμμα γεμάτο φως, που ταξιδεύει από το κέντρο της Αθήνας στα Βαλκάνια, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και αγγίζει τις πιο μακρινές θάλασσες.

Μνήμες και Αφηγήσεις από τη Σμύρνη

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Μέσα από κείμενα συγγραφέων που εξιστορούν την καθημερινότητα και τα κοινωνικο-πολιτιστικά δρώμενα στη Σμύρνη και με μουσικές που μας ταξιδεύουν στην αναζήτηση της μαγικής της ατμόσφαιρας,  μεταφερόμαστε σε εκείνο το σταυροδρόμι πολιτισμών, ηθών και παραδόσεων, που οι συνθήκες της εποχής έθρεψαν τον μύθο που το ακολουθεί.

Κώστας Βλαχόπουλος (χρωματική φυσαρμόνικα), Βασιλική Χριστοπούλου (λαούτο, φωνή), Δώρα Σοπασουδάκη (αφήγηση), Βασιλική Τσιμπούκη (πιάνο, καλλιτεχνική επιμέλεια).

Jazz Tales

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος: 8 ευρώ

Η Νάσια Γκόφα και οι Jazz Tales, λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου με Jazz standards και πρωτότυπες συνθέσεις, έχουν ετοιμάσει μια ξεχωριστή βραδιά. Η έμπειρη, βαθιά γνώστρια της Jazz μουσικής και αισθαντική Νάσια Γκόφα, ανταλλάσσει μελωδικές γραμμές με τον βιρτουόζο πιανίστα Στέφανο Κοζάνη και τον πολυρυθμικό κοντραμπασίστα Κώστα Πατσιώτη.

Μια αγκαλιά τραγούδια

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 10 ευρώ

Μια συνάντηση των εξαιρετικών μουσικών Χρ.Τσιαμούλη (τραγούδι, ούτι, νευ), Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί), Βασίλη Κετετζόγλου (κιθάρα) και Τάσου Πούλιου (τραγούδι, κανονάκι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια εφ΄όλης της ύλης από την παλιά και νέα δισκογραφία του συνθέτη, καθώς και παραδοσιακές μουσικές από την Ανατολική πλευρά του Αιγαίου (Κων/λη, παράλια Μικράς Ασίας, Σμύρνη) μαζί με πολλούς αυτοσχεδιασμούς.

Σάββατο 8.10

Μanouchedrome

21:30 | BeeRaki, Ψηλορείτη 6, Σταθμός Λαρίσης

Τηλ. 2108822322. Είσοδος: 5 ευρώ

Οι Μanouchedrome παρουσιάζουν το νέο μουσικό project τους με στόχο την ανάδειξη του παριζιάνικου μουσικού ιδιώματος musette. Διασκευάζουν κομμάτια με έντονη θεατρικότητα και νοσταλγικά ηχοχρώματα ενώ κινούνται αποκλειστικά σε γαλλικό στίχο, ταξιδεύοντας το κοινό στο Παρίσι των εμβληματικών προσωπικοτήτων της Edith Piaf, του Charles Aznavour, του Georges Brassens, καθώς και στα Café Chantant.

Δημήτρης Ψαλλίδας (σόλο κιθάρα – σύνθεση), Νικόλας Σπάτουλας (ρυθμική κιθάρα), Νικήτας Φουστέρης (κοντραμπάσο), Αλίνα Σαπρανίδου (ακορντεόν), Νάντια Μάντη (φωνή).

Χριστίνα Ψύχα

21:30| Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105243330. Είσοδος: 6 ευρώ

Με τον πρώτο της δίσκο, «Violetera», η Χριστίνα Ψύχα έδειξε μιαν ιδιαίτερη εκφραστικότητα τραγουδώντας πάνω σε ευρηματικές ενορχηστρώσεις τραγούδια που φέρουν εξ ολοκλήρου την υπογραφή της και στοχεύουν στο να περιγράψουν την Άνοιξη, υπό την ευρεία της έννοια. Μαζί με τον Νικόλα Αναδολή στο πιάνο και τον Ντέμιαν Γκόμεζ στα κρουστά θα παρουσιάσουν συνθέσεις από τον δίσκο, καινούρια τραγούδια ακυκλοφόρητα και διασκευές σε τραγούδια αγαπημένα.

Χθες το Βράδυ

21:30 | L.U.X Athens, Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Τηλ. 2105240888. Είσοδος: 10 ευρώ

Μια τζαζ ματιά στο χθες της ελληνικής μουσικής, των εµβληµατικών συνθετών όπως οι Γιαννίδης, Καπνίσης, Σπάρτακος, Μουζάκης, Μωράκης, σε mainstream jazz διασκευές, σε μια συνομιλία με την jazz της εποχής τους, την έμπνευση δηλαδή και την επιρροή τους. Η παράσταση, όπως και ο οµότιτλος δίσκο, είναι αφιερωµένα στον µεγάλο πιανίστα της ελληνικής jazz, Μανώλη Μικέλη.

Αθηνά Ρούτση (τραγούδι), Γιώργος Γεωργιάδης (µπάσο), Γιώργος Πολυχρονάκος (ντραμς), ∆ηµήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχήστρωση)

Διαλέξεις

Όλες οι παρουσιάσεις θα γίνουν στον πολυχώρο Match Point, Αινιάνος 1, πεζόδρομος της ΓΣΕΕ (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια)

Παρασκευή 30.09 | 19:00

«Οι γυναίκες της Μικράς Ασίας, πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού» | Πηνελόπη Π. Πετροπούλου, Αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ), Παρ/μα Αθήνας – Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων και μέλος Δ.Σ Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ).

Κυριακή 2.10 | 19:00

«Αιτίες και συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής» | Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός – Συγγραφέας

Δευτέρα 3.10 | 19:00

«Όλος ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει»: Το 1922 και οι διεθνείς ανθρωπιστικές εκστρατείες ενημέρωσης | Εισηγητής : Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Τρίτη 4.10 | 19:00

«Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων στη Μικρασιατική Καταστροφή, προβολή στο μέλλον» | Στέλιος Φενέκος, Γεωπολιτικός Αναλυτής – Πρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών»

Παρασκευή 7/10 | 18:30

Α. Προβολή ταινίας – Β. Στρογγυλό τραπέζι

Ι.  «Η Ζωή μετά τη Ζωή: Οι Ρωμιοί της Πόλης / Yaşamdan Sonra Yaşam: İstanbul Rumları» (διάρκεια 39 λεπτά)

ΙΙ. «Ρωμαίικες κοινότητες στην Πόλη και την Ίμβρο. Παρελθόν, παρόν και μέλλον.» | Παναγιώτης Κρανιδιώτης, ΔΣ σωματείου « Εθελοντές για την Κωνσταντινούπολη», Δημήτριος Νικόλαος Σουλιώτης, πρωταγωνιστής της ταινίας Gönül Bozoğlu, σκηνοθέτης της ταινίας

Σάββατο 8.10 | 19:00

«Ο ρόλος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στην προσφυγική κρίση του 1922» | Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη, Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών – Γενική Γραμματέας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Θέατρα

Πέμπτη 6.10 Παρασκευή 7.10 | 20:30

Κρατήρες (60′)

Αίθριο Εθνικού Ωδείου, Μάγερ 18, Μεταξουργείο

Είσοδος: 10 ευρώ

Μία θεατρική performance που ερευνά το κενό που δημιουργείται στους ανθρώπους που χάνουν τα πάντα καθώς και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα νέο κέλυφος σε ένα νέο τόπο. Παρακολουθούμε τους δύο performers σε ένα μη-τόπο, σε έναν κρατήρα του αστικού τοπίου (αίθριο του Εθνικού Ωδείου) να χτίζουν και να χτίζονται, να γκρεμίζουν και να γκρεμίζονται προσπαθώντας να συνομιλήσουν με την έννοια του σπιτιού και του κτίσματος. Η παράσταση “Κρατήρες” εμπνέεται από τη μαρτυρία μιας γυναίκας που βίωσε την προσφυγιά το 1922 και έχτισε ένα νέο σπίτι με τα χέρια της καθώς και από την αρχιτεκτονική των προσφυγικών κτιρίων της Αθήνας.
Σύλληψη, σκηνοθεσία, κείμενο, σκηνική- ηχητική εγκατάσταση, βίντεο προβολή, ερμηνεία: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) &  Χρήστος Καπενής

Φωτογραφίες: Κατερίνα Δρούκα

«Κρατήρες» – Θεατρική performance στο Εθνικό Ωδείο


Σάββατο 8.10 | 20:00

Το ταξίδι της Κλεονίκης (1919 – 1930, Σμύρνη – Αθήνα)   (75΄)

Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Τηλ. 2105242211. Είσοδος: 10 ευρώ

Αναμνήσεις ανεκπλήρωτου έρωτα, πολέμου, θανάτου και επιβίωσης από το ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου: εικόνες – σταθμοί της ζωής της που εναλλάσσονται γοργά στη μνήμη μέσα σε μια ατμόσφαιρα ονείρου.

Αφήγηση, δράση και μουσική επί σκηνής πλέκονται σε ένα συνονθύλευμα στιγμών που σημάδεψαν την Κλεονίκη, από την καταστροφή της Σμύρνης ως τον έρωτά της στην Αθήνα των προσφυγικών. Η δράση μεταφέρεται πότε στο ΤΩΡΑ, στις γειτονιές των προσφυγικών στο τέλος της δεκαετίας του ‘20, και πότε στο ΤΟΤΕ, στη Σμύρνη και στα γεγονότα που οδήγησαν στον μεγάλο διωγμό.
Σκηνοθεσία – δραματουργία: Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα

Ερμηνεία – τραγούδια – χορός: ομάδα Plan Bee (Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα, Στέφανος Σίνης)
Διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών και χορού, κρουστά: Στέφανος Σίνης
Επιμέλεια – διασκευή κειμένου από το ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου: Σοφία Αυγερινού

Σάββατο 8.10 | 21:00 &  Κυριακή 9.10 | 19:00

Passport (70΄)

Θέατρο ΣταθμόςΒίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο
Τηλ. 2114036322. Είσοδος: 15 ευρώ, 12 φοιτητικό, 10 μειωμένο (ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65), 5 ευρώ ατέλεια.

Σε έναν δημόσιο χώρο γυναίκες ηθοποιοί που έχουν καταγωγή από την Ουκρανία, τη Συρία, την Κύπρο, τον Πόντο, την Αρμενία και τη Σμύρνη, αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία, που συναντά το δράμα και την περηφάνια ενός ολόκληρου λαού. Του λαού τους που ζητά την αναγνώριση. Του λαού τους που νοσταλγεί τις χαμένες πατρίδες. Με εργαλείο τη μνήμη και την προφορική μαρτυρία ως αδιάψευστη ιστορική καταγραφή, συμμετέχουν ηθοποιοί που κατάγονται από τους μαρτυρικούς αυτούς τόπους.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ραφίκα Σαουίς, Ανδριανή Νεοκλέους, Έλενα Μαρσίδου, Ρομίνα Κατσικιάν, Μαρία Ζορμπά.
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Μαρινάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Γραφιστικά: Μάριος Γαμπιεράκης
Παραγωγή:  Daydreams – Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

“Passport” του Μάνου Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός


Κυριακή 9.10 | 20:30

Πόρνες στα Βούρλα «Κάτι να μείνει από μένα» (90΄)

Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Τηλ. 2105242211. Είσοδος: 10 ευρώ

Η παράσταση, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου, πρόκειται για ένα χρονικό «μετά μουσικής» , αφιερωμένο με τρυφερότητα στη μνήμη των κοριτσιών που πέρασαν από το «τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο Δήμος του Πειραιά και λειτούργησε υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας» από το 1873 που χτίστηκε μέχρι την τελική κατεδάφισή του εκατό χρόνια μετά, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Βιβλίο – βάση: Τέτη Σώλου
Θεατρική διασκευή, στήσιμο παράστασης: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Επιλογή τραγουδιών, ενορχηστρώσεις, πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου
Αφηγήτρια: Τέτη Σώλου
Κορίτσια – Παίζουν και τραγουδούν: Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη

Galleries

Ερείπια ή Μνημεία – Ruins

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αγίου Παύλου 20, Σταθμός Λαρίσης
Εγκαίνια: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, στις 19:00.
Κατά τη διάρκεια θα παρουσιαστεί performance από την εικαστικό Αθηνά Κανελλοπούλου. Ώρα: 20:30.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10:00-21:00 (17:00-21:00 παρουσία της επιμελήτριας)
Επιμέλεια: Ειρήνη-Μαρία Νανούρη

…Blessed people, alive ruins… αναφέρουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας στις cart postales που στέλνουν πίσω, στις δικές τους πατρίδες. Ruins, μία λέξη με αμφίσημη σημασία. Ερείπια ή μνημεία; Το ανθρώπινο δυναμικό που ακολούθησε της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι και το βασικό μέσο που καθιστά το 1922 πυλώνα στο σήμερα παρά τον όλεθρο που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Ένα μεγάλο σύνολο προικισμένων και ταλαντούχων ανθρώπων οι οποίοι μεγάλωσαν, έζησαν και μορφώθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά, πολιτιστικά και αστικά κέντρα του τότε κόσμου για να αποτελέσουν στην πορεία τον πνευματικό πλούτο που δημιούργησε νέες ψυχογεωγραφίες ανά τις ηπείρους. Η Σμύρνη ήταν μητρόπολη, κοσμοπολίτισσα, ερωτική, αέναη. Λιτή μέσα στην απεραντοσύνη της. Και αν αυτός ο πληθυσμιακός πλουραλισμός που φαντάζει σαν ένα πολύχρωμο παραμύθι έγινε τελικά σκεύος εκλογής, η Σμύρνη και το ιστόρημα της αποτελούν 100 χρόνια μετά, θεμέλιο για τον ελληνισμό, διδάσκοντας υποδειγματικά την επικυριαρχία του πνεύματος, σε όλες τις εκφάνσεις στις οποίες ο άνθρωπος ζει, δημιουργεί και αισθάνεται.

Σαράντα δύο εικαστικοί καλλιτέχνες ασπάζονται το αποτύπωμα της καταστροφής της Σμύρνης, εκφράζοντας μέσα από πρωτότυπα έργα τέχνης την αντίληψη τους σχετικά με τη μικρασιατική καλλιέργεια ως θεμέλιο του εγχώριου πολιτισμού αλλά και το δίπολο ανάμεσα στις μνημειώδεις στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα κάθε φορά που άνθρωποι ξεριζώνονται, εισάγοντας δημιουργικά τη διαπραγμάτευση με το μέλλον.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Αβαγιανού Ρένα, Βαζούκου Ειρήνη, Βαξεβανίδη Δέσποινα, Βεντούρης Ανδρέας, Γαλανοπούλου Ευγενία, Γαλάτος Θωμάς, Γιαλλέλη Άννα, Γκρίτζος Παναγιώτης, Ευθυμίου Γιάννης, Ζόμπολα Κωνσταντίνα, Ζούμπα Ελένη, Κακλαμάνη Ειρήνη, Καλαποθάκου Έλενα, Κανελλοπούλου Αθηνά,Kαρτσωνάκη Πανδώρα, Κατεμίδου Μάντυ, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κόικας Σπύρος, Κόκορης Δημήτρης, Κρανιώτη Μαριλένα, Κυριακίδου Σοφία, Κυριακού Σοφία, Μαθιανάκη Ιώ, Μαργαρίτης Κώστας, Μαχαιρίδη Ευστρατία, Μπάκας Παναγιώτης, Μπαρή Αλεξάνδρα, Μπάτσιος Ορφέας, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπρέντας Παναγιώτης, Νικολαΐδης Ανδρέας, Νικολιάνος Δημήτρης, Παπαδουλή Αφροδίτη,  Πατητή Θεοδώρα, Σημαντήρα Χριστίνα-Σύλβια,  Σταύρου Τίτα, Τζάμπα Ιωάννα,Φακάρου Δήμητρα, Φωλίνας Στέφανος, Χατζή Αθηνά, Χατζηστεφάνου Άννα-Μαρία, Χιωτίνης Νίκος

1922-2022 : Ημέρες μνήμης και στοχασμού – Ομαδική Έκθεση Εικαστικών

Εθνικό Ωδείο, Μάγερ 18, πλατεία Βάθη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 17:00 – 21:00
Εγκαίνια: Σάββατο 1.10, 19:00
Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη
Η αίθουσα είναι ευγενική χορηγία του οργανισμού “Κin Kibbutz”
Καλλιόπη Βουτζαλη
Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν με μία βαλίτσα στο χέρι κουβαλώντας μόνο τα πιο πολύτιμα προσωπικά τους αντικείμενα. Κάποιοι έφυγαν έχοντας μόνο μια βαλίτσα αναμνήσεις. Τα αρώματα, οι γεύσεις, οι μελωδίες, οι φωτογραφίες, οι παραδόσεις και οι καθημερινές συνήθειες της κοσμοπολίτικης Σμύρνης διατηρούνται ζωντανές ταξιδεύοντας από γενιά σε γενιά και αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ακόμη και σήμερα. Οι χαμένες πατρίδες πάντα κυριαρχούσαν στις σιωπές και στις ιστορίες των ξεριζωμένων  Ελλήνων της Μικράς Ασίας ενώ ταυτόχρονα έγιναν κομμάτι της συλλογικής μνήμης ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια μικρή κιβωτό μνήμης, νοσταλγικής αλλά και ζοφερής, για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την πορεία του ελληνικού στοιχείου στην Ανατολή, καθώς και για τα μικρά καθημερινά, που έγιναν βίωμα στο σήμερα.

Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας δημιουργούν μια συνθήκη βιωματικής εμπειρίας που μας καλεί να ταξιδέψουμε στο χθες αλλά και να αναστοχαστούμε το αποτύπωμά του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


1922-Το πέρασμα | Έκθεση φωτογραφίας και μια ιστορία πολέμου

Τόπος : Πολυχώρος Match Point, Αινιάνος 1 (πεζόδρομος ΓΣΕΕ, στάση μετρό Βικτώρια)
Ώρες λειτουργίας : 11.00 έως 13.00 και 17.00 έως 21.00
Εγκαίνια: Κυριακή 2.10, 17:00

Με αδιάψευστους μάρτυρες φωτογραφίες από το παρελθόν, κάνουμε επίκληση στη Μνημοσύνη και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να αναρωτιόμαστε:

Πότε ξεθωριάζει η μνήμη; Πότε ημερεύουν οι εφιάλτες; Πότε γαληνεύει η ψυχή; Πότε λιγοστεύει ο πόνος; Πού πάει ο καημός όταν χάνεται;

«Θυμάσαι το λιμάνι. Αρκετά όμορφα πράγματα επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού. Αυτή ήταν η μοναδική φορά στη ζωή μου που άρχισα να φαντάζομαι διάφορα. Δεν σε ένοιαζε τόσο για τις γυναίκες που γεννούσαν, όσο για εκείνες που κρατούσαν πάνω τους τα νεκρά τους παιδιά. Τα κρατούσαν σφιχτά πάνω τους. Είναι απορίας άξιο πόσο λίγες από αυτές πέθαναν. Απλώς τις σκεπάζαμε με κάτι και τις αφήναμε να μπουν στο πλοίο. Πάντοτε διάλεγαν το πιο σκοτεινό σημείο στο αμπάρι για να μπορούν να τα έχουν στην αγκαλιά τους. Καμιά τους δε νοιάστηκε για τίποτε άλλο αφότου εγκατέλειψε την προβλήτα».

(Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Στην προκυμαία της Σμύρνης, απόσπασμα)

Σημ.Ο Χέμινγουεϊ αν και παρέδωσε ένα πολύ προσεκτικό και διεξοδικό ρεπορτάζ δεν έφτασε ποτέ στη Σμύρνη και δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του Ολοκαυτώματος της μαρτυρικής πόλης.

Έρευνα και επιμέλεια της έκθεσης: Νικολέττα Διαμαντάκου
Βίντεο : «Carte Postale»

Μια ιστορία από την Ελισάβετ Μπαράκου, αρχαιολόγο

Το ταξίδι της μνήμης αναβιώνει – με μια ανορθόδοξη μορφή – στιγμές από τη ζωή των ελληνικών στρατευμάτων στα μικρασιατικά χώματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φωτογραφικά στιγμιότυπα, τυπωμένα σε μορφή καρτ ποστάλ, ταξιδεύουν από τα χαρακώματα και καταλήγουν, χρόνια μετά, σ’ ένα παλαιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης. Από κει, αγορασμένα ως πολύτιμα κειμήλια προγονικών μαρτυριών, κληροδοτούνται στο αρχείο ενός ιδιότυπου και ρομαντικού θεματοφύλακα. Μια ιστορία βγαλμένη από 17 παλιοκαιρισμένες καρτ ποστάλ μάς αφηγείται τη ζωή στον πόλεμο.

Το βίντεο θα προβάλλεται καθ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης.

«Το πέρασμα» – Έκθεση φωτογραφίας στο Match Point

Λήξη

Κυριακή 09.10

Παίζουμε Πετάνκ   

10:00 – 17:00 | Πάρκο Πετάνκ – Δηληγιάννη και Ανδρομάχης (απέναντι από την τροχαία Αττικής)

Ελεύθερη συμμετοχή.

Μικρασιάτικο Γλέντι
20:00 | Πλατεία Αγίου Παύλου

Ανοιχτή συναυλία με παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μουσική κληρονομιά. Μαζί με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Καίτη Κουλλιά και τους δεξιοτέχνες μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Βασίλη Σμάνη (λαούτο, τραγούδι), Ιωάννα Ρίγα (σαντούρι).

DJ Party

21:30 |  Concerto Cafe Artistic, Μάγερ 18 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο

Ελάτε να διασκεδάσουμε μέχρι αργά στο αποχαιρετιστήριο πάρτυ μας στο αίθριο της πιο αρτίστικ μπουάτ του Μεταξουργείου και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το επόμενο Μικρό Παρίσι των Αθηνών


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13088 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top