tetartopress

Το νοσοκομείο για τις θαλάσσιες χελώνες στη Γλυφάδα

Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών


Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο Αρχέλων στη Γλυφάδα

Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ.

Το νοσοκομείο για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες που έχει στήσει ο Αρχέλων στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, δίπλα στη θάλασσα, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Το σκηνικό του θυμίζει παραμύθι, αλλά είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες –το μεγαλύτερο της Μεσογείου- και στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει και περιθάλψει πάνω από 1300 τραυματισμένα και άρρωστα ζώα ενώ έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Ήταν 1994 όταν ο Αρχέλων, που τότε ονομαζόταν Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, κατάφερε να στήσει αυτό το πρότυπο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Η ανάγκη για τη δημιουργία του προέκυψε σαν φυσικό αποτέλεσμα της παρουσίας του Συλλόγου στην Ελλάδα, καθώς  έδωσε το έναυσμα σε πολλούς συμπολίτες μας κάθε χρόνο, να επικοινωνούν μαζί του ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για τις τραυματισμένες χελώνες που συναντούσαν στις ακτές ή τη θάλασσα.

Η έναρξη λειτουργίας του υλοποιήθηκε με την καθοριστική συνδρομή του τότε Δημάρχου Γλυφάδας, Θόδωρου Σπονδυλίδη, που  παραχώρησε τον απαραίτητο χώρο στην 3η Μαρίνα, καθώς η  εγγύτητα ενός χώρου περίθαλψης θαλάσσιων ζώων στο θαλασσινό νερό είναι καίριας σημασίας. Οι εθελοντές-διασώστες του Αρχέλων όμως χρειάζονταν και κάποιον χώρο προφυλαγμένο από τα καιρικά φαινόμενα για να δουλέψουν και να διανυκτερεύσουν κοντά στα τραυματισμένα ζώα. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μία δημιουργική λύση. Αυτή δεν ήταν άλλη από τα παλιά βαγόνια τρένου που δωρήθηκαν στον Σύλλογο από τον ΟΣΕ και έδωσαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις.

«Τότε υπήρχαν μόνο δύο βαγόνια τρένου στο Κέντρο Διάσωσης και μια χελώνα με ένα αγκίστρι στο στόμα της, μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών» θυμάται ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής από το εξωτερικό του Κέντρου Διάσωσης. «Εμείς κάναμε μπάνιο με το λάστιχο, ενώ για τις χελώνες έπρεπε να φέρνουμε νερό από τη θάλασσα με κουβάδες. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάναμε ήταν να χτίζουμε και να βάφουμε το Κέντρο ώστε να γίνει το μέρος το οποίο είναι σήμερα. Το πρώτο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και το άλλο ως γραφείο, εργαστήριο και κοιτώνας. Σύντομα είχαμε υπαίθριες δεξαμενές και καθαρό νερό από μια αντλία και ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις αλλαγές», προσθέτει.

Μέσα στα χρόνια το Κέντρο Διάσωσης συνέχισε να αλλάζει, να ανανεώνεται και να πρωτοπορεί. Αυτή η πρότυπη μονάδα, που τώρα πια συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες παγκοσμίως, πολύ πρόσφατα, χάρη στη σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί ως ένα από τα πρώτα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας της χώρας μας.

Σήμερα, στον χώρο της Γλυφάδας τα υπό περίθαλψη ζώα δεν φιλοξενούνται πλέον σε αυτοσχέδιες πισίνες, αλλά σε 42 ειδικές δεξαμενές περίθαλψης και προετοιμασίας με αντλίες τελευταίας τεχνολογίας που φιλτράρουν, ανανεώνουν και θερμαίνουν το θαλασσινό νερό.  Έτσι, πάνω από 1300 ζώα έχουν φιλοξενηθεί και έχουν λάβει περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του Αρχέλων.

Η πολυεπίπεδη εκπαιδευτική, οικολογική, συγκινητική, εμψυχωτική αλλά και ψυχαγωγική εμπειρία που προσφέρει η ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης, το έχει καταστήσει επίκεντρο ενδιαφέροντος για σχολεία από όλη την Αττική και επισκέπτες από όλον τον κόσμο που θέλουν να δουν το έργο της διάσωσης από κοντά και να ενημερωθούν για τα προβλήματα των θαλασσών. Μεγάλη αξία δίνει στο Κεντρο Διάσωσης και η εμπειρία που αποκτούν οι εθελοντές  από την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, που συνδράμουν στην ενημέρωση των επισκεπτών, την φροντίδα των χελωνών και τις ποικίλες αξιόλογες δράσεις του Αρχέλων.

Μάθε πώς μπορείς να επισκεφτείς το Κέντρο Διάσωσης με το σχολείο, την οικογένεια ή την παρέα σου αλλά και πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής του Αρχέλων προσθέτοντας εμπειρίες,  δεξιότητες ενεργή οικολογική δράση στη ζωή σου.

 

Πληροφορίες – Επικοινωνία

 

Δημήτρης Φυτίλης – Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης Αρχέλων

2108982600 | [email protected]

Αρχέλων- Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

3η μαρίνα Γλυφάδας | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

 

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13866 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top