Τέταρτο
981 Προβολές

RE-culture 4 – Πιο δυναμικό, πιο ανατρεπτικό, πιο αντισυμβατικό από ποτέ!

unnamed-1
21 Οκτώβρη – 9 Δεκέμβρη 2016
Σκαγιοπούλειο Κέντρο – Αγορά Αργύρη – πρώην Δημοτικά Λουτρά, Πάτρα

Τo ωράριο των εκθεσιακών χώρων είναι:
Σκαγιοπούλειο Κέντρο: 11:00-14:00 & 18:00-21:00 καθημερινά,
Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12): 10:00-14:00 & 18:00-21:00 καθημερινά,
Δημοτικά Λουτρά (Γούναρη 118): 10:00-13:00 & 18:00-21:00 καθημερινά εκτός Κυριακής.

www.artinprogress.eu/re-culture-4/


Το διεθνές εικαστικό φεστιβάλ RE-culture 4 ακόμα πιο δυναμικό, πιο ανατρεπτικό, πιο αντισυμβατικό από ποτέ, ακροβατεί και μας μεταφέρει στον καλλιτεχνικό κόσμο μεταξύ των ορίων της Τέχνης και της Μη Τέχνης.

Έπειτα από την επιτυχημένη παρουσίαση του πρωτοποριακού για το χώρο της ελληνικής street art, Art Walk 2 τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια του οποίου street artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό άφησαν στίγμα με δημιουργίες τους σε γκρίζους τοίχους κεντρικών σημείων της Πάτρας, η ομάδα της Art in Progress μας παρουσιάζει το τέταρτο κατά σειρά RE-culture που είναι μεγαλύτερο από ποτέ με περισσότερα από 700 έργα καλλιτεχνών.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή, τον ιστορικό τέχνης, Θανάση Μουτσόπουλο, ένα επιτελείο σημαντικών και νέων επιμελητών καθώς και με μία, εδώ και 4 χρόνια, ενωμένη ομάδα ανήσυχων και φιλότεχνων πολιτών, υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στις πιο αδιευκρίνιστες και αχαρτογράφητες περιοχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο άλλα και όχι μόνο.

Η φετινή θεματική της τέταρτης διοργάνωσης του RE-culture είναι Τέχνη/Μη-τέχνη περιλαμβάνοντας τις θεματικές:

τέχνη του περιθωρίου
– ανώνυμη τέχνη
– τέχνη και μαζική κουλτούρα
– τέχνη και εξουσία
– τέχνη και ψυχεδέλεια
– σεξ και τέχνη
– Everyone will be famous for 15 minutes

όπως και αφιερώματα στην τέχνη των νέων μέσων και σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-north-korea-15

Η θεματική του φεστιβάλ αποσκοπεί στο να διερευνήσει τα όρια της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και να εγείρει ερωτήματα για την ευρύτητα και την ποικιλομορφία του καλλιτεχνικού φαινομένου. Χωρίς να δίνει έτοιμες λύσεις και απαντήσεις, το φεστιβάλ καλεί τους επισκέπτες να δουν ορισμένες μορφές τέχνης που σπάνια αναφέρονται και εκτίθενται, ειδικά στην Ελλάδα.

Το εύρος και η πρωτοτυπία των εκθεμάτων δεν συνιστούν μόνο μία πρωτοφανή έκθεση για την πόλη της Πάτρας αλλά ένα εγχείρημα που δεν είχε μέχρι τώρα ανάλογό του στον ελλαδικό χώρο, τουλάχιστον με τέτοιο όγκο και συμμετοχή καλλιτεχνών.

art2

Έργα τέχνης που είναι όχι ακριβώς ταμπού – πως θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατόν; – αλλά για μια σειρά σοβαρών φιλοσοφικών και κοινωνικών προσκομμάτων, παραμένουν λίγο ή πολύ εκτός διαλόγου. Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε ταυτόχρονα και εκτεταμένα εκθέσεις όπως: ανώνυμη τέχνη, τέχνη των ψυχικά ασθενών, προπαγανδιστική τέχνη, τέχνη σε σχέση με το σεξ, την ψυχεδέλεια ή την μαζική κουλτούρα καθώς και μια σειρά αφιερωμάτων από πραγματικά Έλληνες underground καλλιτέχνες.

Παράλληλα, το RE-culture 4 αντί να αναζητά αδυσώπητα το καινούργιο, το φρέσκο, όπως κάνουν οι κατά τόπους μπιενάλε ή οι κυνηγοί ταλέντων και οι συλλέκτες, καταδύεται σε μια ενδοσκόπηση περιφερειακών στιγμών της καλλιτεχνικής δραστηριότητας σ’ αυτήν τη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πράγματα που περάσανε (αδίκως) απαρατήρητα, πράγματα που ενοχλήσανε υπερβολικά στην εποχή τους, πράγματα που αξίζουν μια (πολύ) μεγαλύτερη προβολή.

re-culture4_cover_mockup

Το φεστιβάλ συνοδεύει ένας πλούσιος κατάλογος – βιβλίο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πικραμένου όπου εκτός από τα έργα Τέχνης, φιλοξενούνται και θεωρητικά κείμενα.

Το βιβλίο πραγματεύεται τις οριακές καταστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς αυτές παραμένουν ακόμη στην περιφέρεια του καλλιτεχνικού θεσμού. Αν και ισχύει ότι η σύγχρονη τέχνη έχει ανοίξει ένα δυσθεώρητο εύρος έργων και δράσεων στις εικαστικές τέχνες, η αναγνώριση και πρόσληψη διαφόρων πεδίων υπολανθάνει σε μία αμφίσημη περιοχή μεταξύ θεσμικής τέχνης και ακαθόριστης δημιουργικότητας. Αυτά πεδία εξερευνά η παρούσα έκδοση με αφορμή τα έργα που εκτίθενται στο φεστιβάλ RE-culture 4. Παράλληλα, φιλοξενούνται αφιερώματα στα νέα μέσα και στους καλλιτέχνες: Τζούλιο Καΐμη, Τάκη Γερμενή και Αντώνη Βάθη μαζί με έργα που επελέγησαν μέσω ανοικτής πρόσκλησης για τις θεματικές του φεστιβάλ.

Η Art in Progress θα πλαισιώσει το φεστιβάλ από παράλληλες δράσεις, όπως ημερίδες, ξεναγήσεις και σεμινάρια, επιχειρώντας να καταστήσει τους χώρους έκθεσης σημαντικό πόλο έλξης και συνδιαλλαγής για τα καλλιτεχνικά θέματα.

Το RE-culture 4 δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια ενεργών πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: www.artinprogress.eu,  fb: Art In Progress

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5890 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top