Τέταρτο

345 Προβολές

Το σύνδρομο «ευχηθείτε μου»Γιατί ο άνθρωπος έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να προβάλλει τα πάντα στον περίγυρό του; Γιατί ενημερώνει τους πάντες για τα γεγονότα της ζωής του; Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ όσο φαίνεται.

Το βασικά αίτια είναι η μοναξιά και η αδιανόητη θλίψη, που τον κάνει να μην χαίρεται τίποτα αν δεν το μοιραστεί, αν δεν πάρει έναν καλό λόγο από δεκάδες άγνωστους τύπους που τους θεωρεί φίλους στα social media.

Δεν του αρκεί η παρέα του, ο καλός του φίλος, η σχέση του, οφείλει να το φωνάξει σε όλους, χρειάζεται κοινό, σαν τους καλλιτέχνες. Δεν διασκεδάζει, βγαίνει για να κοινοποιήσει ότι βγήκε. Θα μας ενημερώσει για την παρέα του, το ποτό του, το φαγητό του, το αγαπημένο του τραγούδι. Γνωρίζουμε για εκείνον αν είναι στεναχωρημένος, ευτυχισμένος, αν έχει σχέση, πως είναι η σχέση του. Μέχρι και προσωπικές συνομιλίες ανεβαίνουν σε μορφή στόρι, για να δούμε όλοι ένα εσωτερικό αστείο μεταξύ δυο παντελώς αγνώστων σ’ εμάς ανθρώπων. Υπάρχουν τόσο μοναχικοί άνθρωποι, που θα ανεβάσουν φωτογραφία το πρόσωπό τους και θα γράψουν μια λεζάντα όπου θα λέει: «Είναι η γιορτή μου σήμερα».

Δεν είναι το μόνο πρόβλημα των social media πως μας έχουν κλείσει σ’ έναν εικονικό κόσμο αναγνωσιμότητας, το πρόβλημα είναι πως το έχουμε πιστέψει. Ανεβάζοντας δηλαδή ένα στόρι απ’ τα μπουζούκια, θεωρούμε πως ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο, νιώθουμε σούπερ σταρ, οι κινήσεις μας έχουν εμπορική αξία, επηρεάζουμε τον κόσμο γύρω μας.

Κάποτε ένας φίλος μου είχε πει πολύ εύστοχα, πως στα social media είμαστε μια παρέα που ανταλλάσσουμε likes κι εμείς νομίζουμε πως αλλάζουμε τον κόσμο.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Νύχτες φαντασμάτων

Νύχτες φαντασμάτων

Τα τραύματα είναι αθάνατα

Τα τραύματα είναι αθάνατα

Μια κουστωδία παραλόγου

Μια κουστωδία παραλόγου

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 67 Άρθρα

Αλέξανδρος Παύλου, τριανταπεντάρης σχεδόν, κάτοικος Αθηνών, πολλά κακά σ’ αυτή την Πόλη, αλλά όπως κάθε τι κακό έτσι κι αυτή θα βρει ένα κόλπο για να σε κρατήσει δίπλα της εξαρτημένο. Στη δική μου περίπτωση το «κόλπο» λέγεται τέχνη. Θέατρο και μουσική είναι στην κορυφή της πνευματικής μου πυραμίδας κι η Αθήνα τα προσφέρει απλόχερα. | [email protected]

Back to Top