tetartopress

Το Θαύμα της Ακροστιχίδας

alphabet


Ανοίγοντας το λεξικό βλέπουμε ότι ως Ακροστιχίδα ορίζεται ως μια σειρά από λέξεις ή φράσεις που γράφονται κάθετα, η μία κάτω από την άλλη. Διαβάζοντας λοιπόν κάθετα τα αρχικά γράμματα κάθε λέξης στη σειρά σχηματίζεται μια καινούρια λέξη που είναι και η λύση της ακροστιχίδας.

Ένα παράδειγμα απλής ακροστιχίδας μπορεί να είναι ως εξής:

Βρείτε τους ορισμούς της ακροστιχίδας και θα ανακαλύψετε το όνομα του φιλοσόφου της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν μαθητής του Σωκράτη.

1. Λαχανικό με άμυλο που τρώγεται τηγανητή, βραστή, ή ψητή.
2. Ο ήλιος …
3. Ρήμα αντίθετο του Κλείνω
4. Σημείο στίξης που βάζουμε στο τέλος μιας πρότασης
5. Το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου
6. Η Στάση του …
7. Ο Μέγας … ήταν μεγάλος Αρχαίος Έλληνας Στρατηλάτης
8. Το φοράμε πριν μάθουμε να κολυμπάμε

1. Πατάτα
2. Λάμπει
3. Ανοίγω
4. Τελεία
5. Ωμέγα
6. Νίκα
7. Αλέξανδρος
8. Σωσίβιο

Έτσι τα παιδιά θυμούνται ότι ο Πλάτωνας ήταν μαθητής του Σωκράτη. Μέχρι όμως να το θυμηθούν αυτό και να ξεκινήσει μια συζήτηση στην τάξη για το ποιος ήταν ο Πλάτωνας, έχουν ήδη περάσει από ένα ταξίδι μέσα σε γνώσεις της γραμματικής, του λεξιλογίου της γλώσσας της ελληνικής, της ιστορίας μα και της γνώσης των λαχανικών!

Οι ακροστιχίδες μπορεί να «κατασκευάζονται» με πιο στοχευμένο σκοπό. Μπορεί για παράδειγμα στη διδασκαλία του κεφαλαίου των δεκαδικών αριθμών να φτιαχτεί μια ακροστιχίδα με ορισμούς από το μαγικό κόσμο των αριθμών. Ορισμοί για τους ακέραιους, τον Ευκλείδη, το δυαδικό σύστημα. Έτσι μαθηματικές έννοιες που έχουν διδαχθεί τα παιδιά μπορούν να προσωποποιηθούν με τη βοήθεια των λέξεων, και παίρνουν συγκεκριμένη εννοιολογική μορφή στο μυαλό του μαθητευόμενου.

Λέγεται ότι πολλοί από τους χρησμούς των μαντείων της Αρχαίας Ελλάδας δίδονταν μέσω ακροστιχίδας. Η γνώση δεν είναι πια χρησμός. Είναι άμεσα προσβάσιμη σε όλους μας. Μόνο που οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να την προσεγγίζουμε έτσι ώστε να μαθαίνουμε πρωτίστως να την αγαπάμε. Να αγαπάμε να μαθαίνουμε. Καλή μας δημιουργική συνέχεια!


Το άρθρο βασίζεται σε υλικό των εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής που οργανώνονται από τη Μαρία Παπαμαργαρίτη στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με τη διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
rapid test

Δωρεάν rapid test σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό, εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ σε Αχαΐα και Ηλεία ...
Εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στη Λέσβο

Εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στη Λέσβο

Με Εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ...
Να υπερασπιστούμε τη ζωή στις θάλασσές μας

Να υπερασπιστούμε τη ζωή στις θάλασσές μας

Οι συλλογικότητες που αποτελούν την Πανελλαδική Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου ζητούν να γίνει πράξη η προστασία της ...
Πάτρα: Τα πληρώματα τοποθετούν τις στολές τους στην Αγορά Αργύρη

Πάτρα: Τα πληρώματα τοποθετούν τις στολές τους στην Αγορά Αργύρη

Άρχισε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου η τοποθέτηση των στολών από τα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 89 Άρθρα

Η Μαρία Παπαμαργαρίτη είναι η μαμά του Κωνσταντίνου και του Θάνου. Από μικρή μαγευόταν με τις λέξεις και έτσι όταν μεγάλωσε σπούδασε φιλόλογος. Αγαπά τα ταξίδια και τα βιβλία για αυτό και τώρα «μαγειρεύει» τις δικές της ιστορίες για τα παιδιά της και τους φίλους τους. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μιλά κατ' ιδίαν στον καθένα και αποτελεί τη μόνη προσωπική μας περιουσία που πότε δε χάνεται. Αγαπημένη της ρήση «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Γράφει με το όνειρο να αγκαλιάζει τον κόσμο μας τούτο το μικρό, το μέγα. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Το Δόντι. Επικοινωνία: [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top