Τέταρτο

«Το Θαύμα» του Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι από 26 Μαΐου στα θερινά


Η Weirdwave παρουσιάζει Το Θαύμα του Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι, από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα κινηματογραφικής γραφής του νέου ρουμάνικου κινηματογράφου. Ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ με αναπάντεχες θρησκευτικές προεκτάσεις, που έκανε μεγάλη εντύπωση στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου προβλήθηκε. Η ταινία θα παίζεται στα θερινά από τις 26 Μαΐου.

Μια νεαρή μοναχή, φεύγει κρυφά από το απομονωμένο μοναστήρι της για να φροντίσει ένα επείγον προσωπικό της ζήτημα. Η αινιγματική περιπλάνηση της ωστόσο δεν αποδίδει καρπούς. Επιστρέφοντας άπρακτη στο μοναστήρι, η μοίρα της επιφυλάσσει μια απροσδόκητη εξέλιξη. Ένας αστυνομικός επιθεωρητής ερευνά την τύχη της Χριστίνας ακολουθώντας τα ίχνη της διαδρομής της. Ο αποφασισμένος αστυνομικός θα ανακαλύψει θαυμαστά πράγματα – κυριολεκτικά.


Στο πρώτο μέρος της ταινίας, μια 19χρονη μοναχή το σκάει από το απομονωμένο μοναστήρι της και περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας για κάποιον, καθώς πρέπει να τακτοποιήσει ένα σημαντικό προσωπικό της ζήτημα. Όμως η αναζήτησή της αποβαίνει άκαρπη. Η μέρα περνάει, και καθ’ οδόν για τη Μονή, η ζωή της νεαρής καλόγριας αποκτά μια τελείως αναπάντεχη τροπή.

Στο δεύτερο μέρος, ένας αστυνομικός επιθεωρητής ερευνά την τύχη της νεαρής μοναχής ιχνηλατώντας τα βήματά της και τις δραστηριότητές της κατά την περιήγησή της στην πόλη. Ο αστυνομικός δεν αφήνει τίποτε στην τύχη: πηγαίνει οπουδήποτε πήγε η καλόγρια, προσπαθώντας να ρίξει φως στο μυστήριο της τύχης της. Η υπομονή και η επιμονή του ανταμείβονται: ο επιθεωρητής θα ανακαλύψει θαυμαστά πράγματα…

Η ταινία γυρίστηκε στη γενέτειρά του σκηνοθέτη, τη Piatra Neamţ, μια μικρή πόλη της βόρειας Ρουμανίας, και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτριχτίζει με δεξιοτεχνία το σασπένς, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται κάθε λεπτό τι θα συμβεί μετά.

Αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του νέου ρουμανικού κινηματογράφου, ο Απέτρι που τα τελευταία 20 χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη (διδάσκει σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο Columbia), καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την προσοχή του θεατή, όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία, αλλά και με το βάθος της ταινίας του. Χρησιμοποιώντας τη δομή ενός κλασικού αστυνομικού θρίλερ,  μέσα από 42 πλάνα, αφηγείται μια παράξενη ιστορία μυστηρίου, που αναφέρεται στη σύγκρουση Καλού και Κακού μέσα στους συνηθισμένους, καθημερινούς ανθρώπους, εντάσσοντας όμως αυτή τη δράση μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον της πατρίδας τους και δικής του, της σύγχρονης Ρουμανίας-με όλα τα προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της.

Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει πως η ταινία του δεν αντιπροσωπεύει το νέο ρουμάνικο κύμα στον κινηματογράφο, καθώς το τέλος της ξεφεύγει από το (νεο)ρεαλιστικό πλαίσιο του ρουμάνικου σινεμά, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο  της: «Το θαύμα». Πράγματι, η ταινία μιλά για τη δύναμη της πίστης, τον Θεό, ένα πραγματικό θαύμα, αλλά και για μερικά πολύ ανθρώπινα τέρατα…

Η ταινία όπου κι αν προβλήθηκε έκανε μεγάλη εντύπωση για την αισθητική, την αυθεντικότητα και τον πλούτο του μύθου της. Στην Ελλάδα πρωτογνωρίσαμε τον Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτριτο 2010 στο 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όταν η ταινία του Στις παρυφές(Periferic /Outbound) απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Ταυτότητα

Το θαύμα (“Miracle”, Ρουμανία, 2022, 118’)

Σκηνοθεσία: Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι

Σενάριο: Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι

Ηθοποιοί: Ιοάνα Μπουγκαρίν, Εμάνουελ Πάρβου, Άνα Ουλάρου,  Βάλι Ποπέσκου

*Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ της Βενετίας («Ορίζοντες»)
*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας -Διεθνές Φεστιβάλ της Βαρσοβίας
*Βραβείο των Κριτικών -Φεστιβάλ CinEast της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Λουξεμβούργο.

www.weirdwave.gr | youtube | facebook | instagram


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10169 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top