tetartopress

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ υπερασπίζεται τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας

Άστορ

Άστορ


Ψήφισμα του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών για τη διατήρηση των ιστορικών κινηματογράφων του Αθηναϊκού Κέντρου:

Η προσπάθεια της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να αξιοποιήσει επιχειρηματικά ακίνητα ιδιοκτησίας του, τα οποία στεγάζουν ιστορικούς κινηματογράφους του Αθηναϊκού κέντρου, απειλεί με κλείσιμο τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας και της Ίριδας, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήδη ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά όπου στεγάζεται το Ιντεάλ, οδήγησε στην επικείμενη μετατροπή του σε μία ακόμα μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της πόλης, με τον ιστορικό κινηματογράφο να μετατρέπεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ξενοδοχείου.

Το κέντρο της Αθήνας μετασχηματίζεται γοργά τα τελευταία χρόνια με τις τουριστικές χρήσεις να το κυριεύουν, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί  επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με συνέπεια την αντικατάσταση χρήσεων που απευθύνονται στους κατοίκους, με χρήσεις που απευθύνονται στους τουρίστες και τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό κινδυνεύουν και χώροι πολιτισμού, όπως οι ιστορικοί κινηματογράφοι και κατά συνέπεια και η ιστορική μνήμη της πόλης.

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ υπερασπίζεται την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Αθήνας, η οποία υπηρετείται με ζωντανούς τους χώρους όπου προάγεται ο πολιτισμός και ενεργή την δυνατότητα οι κάτοικοι της πόλης να έχουν λόγο για την πόλη τους και την κληρονομιά της.

Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τον αγώνα για τη διάσωση των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ και απαιτούμε από τα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟΑ, να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση τους, στο πρότυπο της Απόφασης 20768/4198/1997 του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Δ’648) που διέσωσε τους θερινούς κινηματογράφους από την ανοικοδόμηση της εποχής αλλά και της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ Δ’311/2019) που συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση της κύριας χρήσης του κινηματογράφου Αλκυονίς.

Παράλληλα, για να συνεχίσουν οι παραπάνω κινηματογραφικές αίθουσες να λειτουργούν και στο μέλλον, με γνώμονα την καλλιτεχνική αξία των ταινιών και των δημιουργών, προτείνουμε την υπαγωγή τους στην αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13757 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top