tetartopress

Το Video Art Μηδέν παρουσιάζει ελληνική βιντεοτέχνη στο FONLAD (Πορτογαλία)

6_free-fall-company

6o pulses | Free Fall Company


Στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσης του, το φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών FONLAD διοργανώνει έκθεση βιντεοτέχνης στο Water Museum, στην πόλη Κόιμπρα (Πορτογαλία), από τις 1 έως 10 Ιουνίου 2018.

Το Video Art Μηδέν συμμετέχει στο FONLAD παρουσιάζοντας μια επιλογή σύγχρονης Ελληνικής βιντεοτέχνης, με τίτλο “Inscapes”. Το πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου, περιλαμβάνει 6 έργα, που οδηγούν τον θεατή σε εσωτερικά, προσωπικά “τοπία” και σκηνικά ελάχιστης δράσης, αντανακλώντας υπαρξιακές, ψυχολογικές και μεταφυσικές προσεγγίσεις του εαυτού και εξερευνώντας -με ποιητικό και συμβολικό τρόπο- τη σχέση μας με τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο.

Από τα βίντεο της ενότητας, 2 έργα στηρίζονται στην χορογραφημένη performance, που μέσα από το μοντάζ δημιουργεί ιδιαίτερους εσωτερικούς ρυθμούς: Η Ελένη Μουστάκα με το έργο UnfraMe, που ανοίγει την ενότητα, διερευνά τη σχέση του εαυτού με τους ρόλους και τις ταυτότητες, με τρόπο μινιμαλιστικό, συμβολικό και άμεσο, με βασικό πρωταγωνιστή τόσο το σώμα όσο και το σκηνικό πλαίσιο της δράσης. Με αντίστοιχο τρόπο, αλλά σε έναν κοφτό και γρήγορο ρυθμό, το έργο 6o pulses, της ομάδας Free Fall Company, είναι μια δυναμική χορογραφία που συνδιαλέγεται με τον χώρο και διερευνά την κίνηση και τη φυσική κατάσταση του σώματος ως ένα φευγαλέο φαινόμενο που εξαφανίζεται κατά την εμφάνιση του, σε έναν συνεχή κύκλο, δημιουργώντας μια περίεργη αίσθηση παγίδευσης και εγκλωβισμού.

1_Eleni-Moustaka

UnfraMe | Ελένη Μουστάκα


Ο «εγκλωβισμός» είναι επίσης το θέμα του έργου g/h0st, του Δημήτρη Παπαδόπουλου (White Dog Films),ο οποίος δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό και λυρικό έργο που ιχνηλατεί την ανθρώπινη παρουσία μέσα από εικόνες του εσωτερικού ενός παλιού και ιδιαίτερου σπιτιού, αφήνοντας το βλέμμα του θεατή να περιπλανηθεί στο χώρο μαζί με έναν ορατό/αόρατο ένοικο.

Η Φένια Κωτσοπούλου, με το έργο “Ιtinerários”, κατευθύνει το βλέμμα μας στον εξωτερικό χώρο, καταγράφοντας κινήσεις περαστικών σε μια πλατεία και ανασυνθέτοντας τις εικόνες και τις πορείες των ανθρώπων, δημιουργώντας μια «αστική» χορογραφία.

4_Fenia-Kotsopooulou_itinerarios

Ιtinerários | Φένια Κωτσοπούλου


Με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από ένα 3D animation, η Σοφία Λιάρου δημιουργεί μια συμβολική χορογραφία για το ανθρώπινο σώμα ως ύπαρξη, διερευνώντας τη διάρκεια της στιγμής και τη ρευστότητα της ύλης, που εμπεριέχουν το μηδέν και το άπειρο.

Τέλος, ο Θωμάς Βαλλιανάτος, στο έργο Shan Shui Paintscape (G), χρησιμοποιεί επίσης το 3D animation για να δημιουργήσει ένα οπτικά μαγικό «εικονικό τοπίο», που βασίζεται στην ψηφιακή «μεταγραφή» της τεχνικής dripping των ζωγραφικών έργων του J. Pollock, δημιουργώντας όμως εντελώς νέες εικόνες και τοπία προσωπικά.

2_Thomas-Vallianatos_Shan-Shui-Paintscape-(G)-still

Shan Shui Paintscape (G) | Θωμάς Βαλλιανάτος


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ελένη Μουστάκα, Θωμάς Βαλλιανάτος, Σοφία Λιάρου, Φένια Κωτσοπούλου, White Dog Films [Δημήτρης Παπαδόπουλος], Free fall company [Χριστίνα Μερτζάνη, Αλίκη Χιωτάκη & Δημήτρης Μπαρνιάς]

Τη διοργάνωση του FONLAD 2018 επιμελούνται ο Sérgio Gomes και ο José Vieira.

Προσκεκλημένοι επιμελητές: Enrico Tomaselli [Magmart, Ιταλία], Γιούλα Παπαδοπούλου [Video Art Μηδέν, Ελλάδα], Mario Gutierrez Cru [Proyector, Ισπανία]

5_White-Dog-Films_G_host

g/h0st | Δημήτρης Παπαδόπουλος (White Dog Films)


Video Art Μηδέν

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

Info: www.festivalmiden.gr || www.facebook.com/festivalmiden

3_Sophia-Liarou

Σοφία Λιάρου

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...
"Έρωτας Big Bang" στις Γραμμές Τέχνης

“Έρωτας Big Bang” στις Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 21:00, η Μαρίνα Βολουδάκη, συνοδεία Σπύρου Λευκοφρύδη, επιστρέφει στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top