tetartopress

Το Video Art Μηδέν ταξιδεύει στην Πορτογαλία και την Κύπρο


Το Video Art Μηδέν συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα του πορτογαλικού φεστιβάλ βιντεοτέχνης και performance Fonlad, παρουσιάζοντας μια ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης, ενώ συμμετέχει με μια επιλογή έργων βίντεο στην εικαστική έκθεση “Συμπλέξεις”, που διοργανώνει ο οργανισμός MAMA Contemporary σε 3 τοποθεσίες της Πάφου στην Κύπρο, ανιχνεύοντας τις σχέσεις της σύγχρονης τέχνης με την παράδοση.

Η ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης που θα ταξιδέψει στο Fonlad, με τίτλο “If you ever get close to a human” σε επιμέλεια της Γιούλας και Όλγας Παπαδοπούλου, περιλαμβάνει 5 έργα βίντεο Ελλήνων καλλιτεχνών από την τελευταία διοργάνωση του Μηδέν, συνδυάζοντας διαφορετικές φόρμες και είδη της σύγχρονης βιντεοτέχνης. Η Ξανθίππη Παπαδοπούλου και ο Πάνος Μπουντούρογλου παρουσιάζουν ένα έργο video dance, χορογραφώντας ένα κλειστοφοβικό και ανησυχητικό “prêt a porter”. Ο Kristian Xipolias δημιουργεί μια συμβολική μικρή ταινία οδηγώντας μας σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι μονομαχούν για το τελευταίο μπουκάλι νερού της γης. Η Αναστασία Λάμπρου, σε μια διπλή δράση, διερευνά -και σχεδιάζει συμβολικά- τα όρια του φυσικού και πνευματικού κόσμου μέσω του ήχου, του ρυθμού και μιας κίνησης ταυτόχρονα νευρωτικής και υπνωτικής. Ο Μάκης Κυριακόπουλος, εμπνεόμενος από τη βιολογία, χρησιμοποιεί μια ψηφιακή μορφογένεση ως μέθοδο, όπου νέες μορφές διαδέχονται τις προηγούμενες με τη λογική της βελτιστοποίησης, μέσω ενός ανοικτού συστήματος καταστάσεων σε συνεχή διάδραση. Η ανθρώπινη μορφή χάνεται στη φύση, αντικατοπτρίζοντας τη και σταδιακά απορροφάται μέσα σε αυτήν. Η διάδραση μεταξύ ανθρώπου και φύσης αποτελεί επίσης τον θεματικό πυρήνα στο βίντεο των Ελένη Μαγκλαρά, Στέλιος Παπιεμίδογλου & Έφη Ρουφαγάλα. Η κεντρική προβληματική εδώ είναι το ανθρώπινο αποτύπωμα στη Γη και η εξέλιξη των οπτικοακουστικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για να καταγράψουν τα ανθρώπινα επιτεύγματα -αλλά ταυτόχρονα και τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του αποτυπώματος στον πλανήτη. Ο τίτλος της ενότητας είναι “δανεισμένος” από το γνωστό τραγούδι της Bjork “Human behavior”.


Το φεστιβάλ Fonlad φέτος θα λάβει χώρα σε φυσικούς χώρους και online, από τις 5 έως τις 27 Νοεμβρίου 2021.

Η έκθεση “Συμπλέξεις” στην Κύπρο εμπνέεται από παραδοσιακές τέχνες σε 3 χωριά της Πάφου (των κοινοτήτων Φύτης, Μεσόγης και Κισσόνεργας). Η παράδοση ως στοιχείο καλλιτεχνικού προβληματισμού και εικαστικής δημιουργίας συγκροτεί τον άξονα των εκθέσεων και των δράσεων που θα λάβουν χώρα για να προβάλουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.  Με αφετηρία την παραγωγή – μεταξιού, καλαθιού, υφαντού, η έκθεση διαπραγματεύεται τη «σύμπλεξη» παραδοσιακού και σύγχρονου, καθώς και την συνύπαρξη και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές σφαίρες.

Η έκθεση θα αποτελείται από τρία μέρη και θα περιλαμβάνει έργα γλυπτικής, εγκαταστάσεις στον χώρο, video art, ζωγραφικά έργα και performance. Το κάθε μέρος θα παρουσιαστεί αντίστοιχα στις κοινότητες Κισσόνεργας (Αρχαιολογικός Χώρος «Μοσφίλια»), Φύτης (Πολιτιστικό Κέντρο Φύτης), Μεσόγης (Πολιτιστικό Κέντρο Μεσόγης), εκκινώντας από τις 29 Οκτωβρίου, 30 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου 2021 αντίστοιχα.

Επιμέλεια/Οργάνωση/Συντονισμός: Γιούλα Χατζηγεωργίου, Σουζάνα Αναστάση, M.A.M.A Contemporary.


Το Video Art Μηδέν συμμετέχει στην έκθεση παρουσιάζοντας μια επιλογή έργων βίντεο με τίτλο “A link to the present”, σε επιμέλεια της Γιούλας και Όλγας Παπαδοπούλου. Τα έργα που παρουσιάζονται στην ενότητα αξιοποιούν παραδοσιακές μορφές τέχνης (κέντημα, πλεκτά, δαντέλες, καλαθοπλεκτική) τις οποίες είτε μεταμορφώνουν είτε αποδομούν, θέτοντας ερωτήματα για το πώς οι παραδοσιακές μορφές τέχνης μπορούν να αναγεννηθούν, να αποκτήσουν καινούριο νόημα, νέες φόρμες και νέες διόδους επικοινωνίας, να ξαναβιωθούν ως εμπειρία και να συνδεθούν με το παρόν. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Milan Zulic, Ευαγγελία Μπασδέκη, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Φανή Σοφολόγη, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου.


Το VideoArt Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

www.festivalmiden.gr || facebook || instagram

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

4 μέρες, 4 venues, 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες. Το μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που ενώνει το ...
«Μουσικός Μάιος» από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

«Μουσικός Μάιος» από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

Τον 27ο χρόνο διανύει ο θεσμός «Μουσικός Μάιος», ο οποίος ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, σταθερά στις 9 μ.μ ...
Corine Pelluchon «Ο Διαφωτισμός στην εποχή του εμβίου»

Corine Pelluchon «Ο Διαφωτισμός στην εποχή του εμβίου»

Υπάρχει τρόπος να υπερασπιστούμε τον Διαφωτισμό σήμερα; Το χειραφετικό του ιδεώδες διατηρεί ακόμη κάποιο νόημα; Όταν βρισκόμαστε μπροστά στην αφύπνιση ...
Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ «Η Αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ»

Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ «Η Αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ»

Η Αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ είναι μια διεστραμμένα μαγική λογοτεχνική αστυνομική ιστορία – ευφυής, περίπλοκη, με συναρπαστική κορύφωση– για ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top