tetartopress

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει τρεις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν


Ποιο μηχάνημα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο εργοστάσιο και λειτουργεί ακόμα και σήμερα; Ποιος ήταν ο ρόλος του γιατρού στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» επιστρέφουν για να δώσουν όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις νέες αφηγήσεις.

Γι’ ακόμη μία φορά, τα αντικείμενα αποκτούν «φωνή» και διηγούνται μοναδικές ιστορίες από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το Γκαζοχώρι και την Αθήνα. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί τα πρόσωπα που το διοικούν να ξεχωρίσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή και να τα ερμηνεύσουν σύμφωνα με τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους εμπειρίες. Ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, σπάνιες πληροφορίες, πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό μας ταξιδεύουν στο παρελθόν…

Πιο αναλυτικά, ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος της Τεχνόπολης, ως γιατρός επιλέγει -τι άλλο!- το ασθενολόγιο, μοναδικό δείγμα του αρχείου του παλιού εργοστασίου. Συγκινείται από τις ιστορίες που κρύβει το βιβλίο υγειονομικής επιτροπής και επιχειρεί τη δική του προσέγγιση για την καθημερινότητα, τον ρόλο των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο.


Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, ως χημικός-μηχανικός και με εμπειρία στον χώρο των βιομηχανιών, επιλέγει ως αγαπημένο του αντικείμενο την ατμομηχανή του εργοστασίου. Με αφορμή τη λειτουργία και τη σημασία της στο εργοστάσιο, κάνει λόγο για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και τη σπουδαιότητα των διεθνών συνεργειών στη διαμόρφωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.


Τέλος, η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, επέλεξε μια φωτογραφία που χρονολογείται τη δεκαετία του ‘80 και απεικονίζει το εργοστάσιο φωταερίου σε πλήρη λειτουργία. Μέσα από τη δική της αφήγηση, ως αρχαιολόγος, τονίζει τη σπουδαιότητα των βιομηχανικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζει το πόσο συνέβαλλε η επανάχρηση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας στη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής.


Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» γεννήθηκαν την άνοιξη του 2020, κατά την περίοδο της πανδημίας, σαν ένας  τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα ΒΜΦ και το κοινό, με στόχο την ανάδειξη της συλλογής του μουσείου και της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.


Ανακαλύψτε τις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ και στο κανάλι της Τεχνόπολης στο Youtube.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Joseph Roth «Ο τυφλός καθρέφτης»

Joseph Roth «Ο τυφλός καθρέφτης»

Σε αυτό το βιβλίο συστεγάζονται το ομώνυμο κείμενο «Ο τυφλός καθρέφτης», με τον υπότιτλο «ένα μικρό μυθιστόρημα», καθώς και το ...
Mask Of Prospero, Saisei 再生, Till Silence Breaks, Kiss Me Cleopatra live στο An

Mask Of Prospero, Saisei 再生, Till Silence Breaks, Kiss Me Cleopatra live στο An

Στις 5 Νοεμβρίου στο An Club, ένα live αναμένεται να μας επιστρέψει σε παλιές καλές εποχές. Τρεις νέες μπάντες, με ...
Μικρασιάτικο γλέντι στην πλατεία του Αγ.Παύλου στο Μεταξουργείο

Μικρασιάτικο γλέντι στην πλατεία του Αγ.Παύλου στο Μεταξουργείο

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών που διοργανώνεται για 10η χρονιά ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με μια ...
"Quintessence" - Νέο single & video του Billy Pod

“Quintessence” – Νέο single & video του Billy Pod

Με αφορμή του δεύτερου σκέλους της περιοδείας του στη Μεγάλη Βρετανία ο Billy Pod   κυκλοφόρησε το single “Quintessence” την Παρασκευή ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11055 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top