tetartopress

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει τρεις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν


Ποιο μηχάνημα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο εργοστάσιο και λειτουργεί ακόμα και σήμερα; Ποιος ήταν ο ρόλος του γιατρού στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» επιστρέφουν για να δώσουν όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις νέες αφηγήσεις.

Γι’ ακόμη μία φορά, τα αντικείμενα αποκτούν «φωνή» και διηγούνται μοναδικές ιστορίες από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το Γκαζοχώρι και την Αθήνα. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί τα πρόσωπα που το διοικούν να ξεχωρίσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή και να τα ερμηνεύσουν σύμφωνα με τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους εμπειρίες. Ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, σπάνιες πληροφορίες, πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό μας ταξιδεύουν στο παρελθόν…

Πιο αναλυτικά, ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος της Τεχνόπολης, ως γιατρός επιλέγει -τι άλλο!- το ασθενολόγιο, μοναδικό δείγμα του αρχείου του παλιού εργοστασίου. Συγκινείται από τις ιστορίες που κρύβει το βιβλίο υγειονομικής επιτροπής και επιχειρεί τη δική του προσέγγιση για την καθημερινότητα, τον ρόλο των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο.


Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, ως χημικός-μηχανικός και με εμπειρία στον χώρο των βιομηχανιών, επιλέγει ως αγαπημένο του αντικείμενο την ατμομηχανή του εργοστασίου. Με αφορμή τη λειτουργία και τη σημασία της στο εργοστάσιο, κάνει λόγο για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και τη σπουδαιότητα των διεθνών συνεργειών στη διαμόρφωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.


Τέλος, η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, επέλεξε μια φωτογραφία που χρονολογείται τη δεκαετία του ‘80 και απεικονίζει το εργοστάσιο φωταερίου σε πλήρη λειτουργία. Μέσα από τη δική της αφήγηση, ως αρχαιολόγος, τονίζει τη σπουδαιότητα των βιομηχανικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζει το πόσο συνέβαλλε η επανάχρηση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας στη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής.


Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» γεννήθηκαν την άνοιξη του 2020, κατά την περίοδο της πανδημίας, σαν ένας  τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα ΒΜΦ και το κοινό, με στόχο την ανάδειξη της συλλογής του μουσείου και της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.


Ανακαλύψτε τις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ και στο κανάλι της Τεχνόπολης στο Youtube.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Μαρία Ρούτση και “Αντηχώ” - Συναυλία στο Royal στην Πάτρα

Μαρία Ρούτση και “Αντηχώ” – Συναυλία στο Royal στην Πάτρα

Η Μαρία Ρούτση συναντά επί σκηνής τη χορωδία “Αντηχώ” και μας προσκαλούν σε μία μοναδική συναυλία στο Royal Theater (Ακτή ...
Άκης Παπαντώνης «Η τελευταία αρκούδα του δάσους»

Άκης Παπαντώνης «Η τελευταία αρκούδα του δάσους»

Από τα σχολικά χρόνια της δεκαετίας του ’80 ως τον εμφύλιο στη Βοσνία το ’90 και την Αθήνα των αρχών ...
Pan Pan X Years Of Youth «Κάτι Να Σε Ζεσταίνει» - Κυκλοφόρησε το νέο τους single

Pan Pan X Years Of Youth «Κάτι Να Σε Ζεσταίνει» – Κυκλοφόρησε το νέο τους single

Ο Pan Pan και ο Years of Youth αποκαλύπτουν το δεύτερο single τους μέσα από το επερχόμενο νέο τους άλμπουμ ...
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top