tetartopress

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει τρεις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν


Ποιο μηχάνημα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο εργοστάσιο και λειτουργεί ακόμα και σήμερα; Ποιος ήταν ο ρόλος του γιατρού στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» επιστρέφουν για να δώσουν όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις νέες αφηγήσεις.

Γι’ ακόμη μία φορά, τα αντικείμενα αποκτούν «φωνή» και διηγούνται μοναδικές ιστορίες από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το Γκαζοχώρι και την Αθήνα. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί τα πρόσωπα που το διοικούν να ξεχωρίσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή και να τα ερμηνεύσουν σύμφωνα με τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους εμπειρίες. Ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, σπάνιες πληροφορίες, πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό μας ταξιδεύουν στο παρελθόν…

Πιο αναλυτικά, ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος της Τεχνόπολης, ως γιατρός επιλέγει -τι άλλο!- το ασθενολόγιο, μοναδικό δείγμα του αρχείου του παλιού εργοστασίου. Συγκινείται από τις ιστορίες που κρύβει το βιβλίο υγειονομικής επιτροπής και επιχειρεί τη δική του προσέγγιση για την καθημερινότητα, τον ρόλο των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο.


Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, ως χημικός-μηχανικός και με εμπειρία στον χώρο των βιομηχανιών, επιλέγει ως αγαπημένο του αντικείμενο την ατμομηχανή του εργοστασίου. Με αφορμή τη λειτουργία και τη σημασία της στο εργοστάσιο, κάνει λόγο για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και τη σπουδαιότητα των διεθνών συνεργειών στη διαμόρφωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.


Τέλος, η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, επέλεξε μια φωτογραφία που χρονολογείται τη δεκαετία του ‘80 και απεικονίζει το εργοστάσιο φωταερίου σε πλήρη λειτουργία. Μέσα από τη δική της αφήγηση, ως αρχαιολόγος, τονίζει τη σπουδαιότητα των βιομηχανικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζει το πόσο συνέβαλλε η επανάχρηση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας στη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής.


Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» γεννήθηκαν την άνοιξη του 2020, κατά την περίοδο της πανδημίας, σαν ένας  τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα ΒΜΦ και το κοινό, με στόχο την ανάδειξη της συλλογής του μουσείου και της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.


Ανακαλύψτε τις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ και στο κανάλι της Τεχνόπολης στο Youtube.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...
"Έρωτας Big Bang" στις Γραμμές Τέχνης

“Έρωτας Big Bang” στις Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 21:00, η Μαρίνα Βολουδάκη, συνοδεία Σπύρου Λευκοφρύδη, επιστρέφει στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top