Τέταρτο

Τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς


Με δορυφορικό πομπό σημάνθηκαν πριν λίγες ημέρες τέσσερις νεαροί Λευκοί Πελαργοί σε τρία χωριά δυτικά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (δύο στο Λεσίνι, ένας στην Κατοχή και ένας στο Νεοχώρι). Η δράση υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων και τη συμμετοχή εθελοντών και εξωτερικών συνεργατών.

Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή. Οι πομποί θα δώσουν πολύτιμα και μέχρις σήμερα άγνωστα στοιχεία για τις μετακινήσεις των πουλιών αφού εγκαταλείψουν τις φωλιές τους, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν κατά τη μετανάστευσή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη καλοκαιριού. Λίγοι πελαργοί έχουν παρατηρηθεί να παραμένουν στη χώρα όλο τον χρόνο, ενώ οι περισσότεροι διαχειμάζουν στην υποσαχάρια Αφρική, φτάνοντας έως και τη Νότια Αφρική.

Οι κάτοικοι των τριών χωριών, έχοντας ήδη δώσει ονόματα στα νεαρά πουλιά, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση των δορυφορικών πομπών στη «Νικολίνα», την «Αουρόρα», τον «Παναγιώτη» και τον «Γυροπόρτη». Ο τελευταίος ειδικά, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα τηλεμετρίας από τον πομπό του, φαίνεται πως έχει ήδη πετάξει από τη φωλιά του και αναζητεί τροφή σε κοντινά χωράφια. Κατά τη διάρκεια της δράσης λήφθηκε και δείγμα αίματος από τα πουλιά με την ανάλυση του οποίου θα αποκαλυφθεί το ακριβές φύλο τους.

Στους τέσσερις νεαρούς πελαργούς είχαν τοποθετηθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα ειδικά δαχτυλίδια, μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος, από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων. Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πουλιών. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής των πουλιών.

Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia) είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων. Για την Ελλάδα, ο Λευκός Πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Ο ελληνικός πληθυσμός του εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 15 εκ των οποίων απαντούν στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα πουλιά φωλιάζουν στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια.

Όπως αναφέρεται από τους υπεύθυνους: «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του Νεοχωρίου που μας ειδοποίησαν για τον ανήλικο Λευκό Πελαργό που είχε πέσει από τη φωλιά κατά τη διάρκεια των πρώτων του προσπαθειών να πετάξει. Μετά τη δακτυλίωση και τη σήμανσή του με δορυφορικό πομπό, ο πελαργός επανατοποθετήθηκε στη φωλιά του και κατάφερε ήδη να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση με επιτυχία»!

 

Αν δείτε Λευκό Πελαργό με δαχτυλίδι,  ενημερώστε, σημειώνοντας την τοποθεσία και τον κωδικό του δαχτυλιδιού:

– Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Τηλεφωνικά στο 210 8228704 & 210 8227937 | Με μήνυμα στο [email protected] ή στη σελίδα στο facebook – Elliniki Ornithologiki Etaireia

– Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων: Τηλεφωνικά στο 26320 55094 | Με μήνυμα στο  [email protected]  ή στη σελίδα στο facebook

– Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών: Τηλεφωνικά στο 6945 864415 (Μ. Δημάκη) | Με μήνυμα στο [email protected] ή στη σελίδα του ΕΚΔΠ στο facebook

* Η δράση έχει ανατεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Ακαρνανικών Ορέων στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του έργου διατήρησης των ειδών του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και Λευκού Πελαργού (Ciconia Ciconia) στις περιοχές αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης και θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2022 και 2023, όταν θα επαναληφθεί δακτυλίωση και τοποθέτηση πομπών Λευκών Πελαργών αλλά και Αργυροπελεκάνων στην περιοχή.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8888 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top