Τέταρτο

Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για το Κιρκινέζι στα Λεχαινά

DSCN7075


Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) για 5η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιεί την δράση για την προστασία του Κιρκινεζιού με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στην πόλη των Λεχαινών, καθώς και την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για το σπάνιο μικρό μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται στην πόλη τους.

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά το 2015, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην παρουσία και αναπαραγωγική δραστηριότητα των Κιρκινεζιών. Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης έχει τοποθετήσει συνολικά 53 τεχνητές φωλιές, από τις οποίες οι 10 τοποθετήθηκαν το περασμένο Μάρτιο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού και την καταγραφή του φωλιάσματος των Κιρκινεζιών το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ&ΚΚ θα πραγματοποιεί εβδομαδιαίες επισκέψεις στην πόλη των Λεχαινών κατά τις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ώστε να καταγραφεί η δραστηριότητα των πουλιών μέσα στην ημέρα, κατά την περίοδο ζευγαρώματος, επώασης των αυγών και κατά το στάδιο ανάπτυξης των νεοσσών. Σε κάθε επίσκεψη οι παρατηρητές μετακινούνται με τα πόδια σε όλο το κέντρο της πόλης παρακολουθώντας τις συμπεριφορές των πουλιών και μετρώντας τον πληθυσμό τους με κιάλια.

DSC_0129


Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Προστατεύεται από την Οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά και χαρακτηρίζεται ως Τρωτό σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας.

Τα πουλιά αυτά σχηματίζουν αποικίες που μπορεί να αποτελούνται ακόμα και από δεκάδες ζευγάρια. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, κυρίως μέσα σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις. Τα Κιρκινέζια τρέφονται με έντομα, κυρίως μεγάλα ορθόπτερα, όπως ακρίδες και γρύλλους. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη γεωργία.

Τα Κιρκινέζια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος πληθυσμός τους έχει απομείνει στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και στη Μακεδονία. Για την Πελοπόννησο, ο πληθυσμός που φωλιάζει μέσα στην πόλη των Λεχαινών, ακριβώς στα όρια του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς θεωρείται ο πιο αξιόλογος.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10160 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top