tetartopress

«Trash Art» στο Πεδίον του Άρεως – Όταν τα σκουπίδια γίνονται τέχνη


Όλοι έχουμε ακούσει το γνωστό «Τα σκουπίδια κάποιου μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου». Αλλά η φράση αυτή παίρνει άλλη διάσταση όταν παίρνει σάρκα και οστά στα χέρια καλλιτεχνών.

Αν θέλετε κι εσείς να δείτε τι θησαυροί μπορούν να φτιαχτούν δίνοντας δεύτερη ζωή σε «άχρηστα» πράγματα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την έκθεση «Trash Art» στο Πεδίον του Άρεως, από 26 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, με μότο «Μην το πετάς – Ξαναχρησιμοποίησε το».

Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τo Trash Art κίνημα μέσα από τα έργα 15 Ελλήνων εικαστικών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτής της τάσης, που στόχο έχουν τη βαθιά συνειδητοποίηση της ποιότητας των καθημερινών συνηθειών μας, συχνά γεμάτων από έξαλλο καταναλωτισμό και ανεύθυνη χρήση φυσικών πόρων.

Τι ακριβώς είναι όμως Trash Art;

Η «Trash Art» αποτέλεσε αντικείμενο πρώιμου πειραματισμού των ιστορικών «avant gardes», όταν Κυβιστές, Δαδαιστές και Φουτουριστές εισήγαγαν στα έργα τους ασήμαντα και ανώνυμα αντικείμενα της καθημερινότητας, ως πράξη «ιεροσύλησης» της Τέχνης με το «Τ» κεφαλαίο. Πέρα από την σκληρή κριτική του καλλιτεχνικού κατεστημένου, ο πειραματισμός αυτού του τύπου στόχευε στην απομυθοποίηση της νεωτερικότητας και του ψευδούς μύθου της προόδου, που την στήριζε και την τροφοδοτούσε, αφήνοντας ήδη να διαφανεί τον ρόλο του αναδυόμενου οικολογισμού την εποχή του καλπάζοντος εκβιομηχανισμού. Από πειραματισμό «avant gardes» και ειρωνική πρόκληση στον μύθο της προόδου, η θεματική της αξιοποίησης των απόβλητων πέρασε οριστικά και δυναμικά στην σφαίρα της Τέχνης με τις πρώτες εκφάνσεις του περιβαλλοντικού ζητήματος: Η σύνθεση απόβλητων κάθε τύπου στο πεδίο της γλυπτικής, της ζωγραφικής και των «murales» στους τοίχους των πόλεων όλου του κόσμου, έφερε στο προσκήνιο την ιδέα του σκάρτου και του απόβλητου ως κάτι άλλου – κάθε άλλο παρά άχρηστου – σε θέση να αποκτήσει νέο αισθητικό, κοινωνικό, πολιτικό αλλά και, κυρίως, περιβαλλοντικό νόημα.

Η εκρηκτική παραγωγή έργων τέχνης στο πεδίο της «Trash Art», τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ήδη αναδείξει μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών συμπαραταγμένων υπέρ του περιβάλλοντος και συνεχίζει να αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο.

Πληροφορίες έκθεσης: Πεδίον του Άρεως, 26 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2022


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13411 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top