tetartopress

Trifle µε µους σοκολάτας και µους κάστανου

SONY DSC


Το trifle είναι ένα κλασικό εγγλέζικο γλυκό. Αποτελείται από επαναλαµβανόµενες στρώσεις από παντεσπάνι, κρέµα ζαχαροπλαστικής, φρούτα, και σαντιγύ. Μπαίνει µέσα σε γυάλινο µπωλ, ώστε να φαίνονται οι διαφορετικές του στρώσεις. ∆εν είναι που είναι νόστιµο. Είναι και όµορφο βλέπεις!

Πολλές παραλλαγές έχουν γίνει πάνω σε αυτή τη βάση. Έτσι, αναίσχυντα κι εγώ, έκανα τη δική µου για φέτος τις γιορτές. Θα σου πω ότι το έχω κάνει πέντε φορές αυτό το γλυκό από τις αρχές του ∆εκέµβρη έως σήµερα. Και το έχω κάνει από την αρχή όλο, που είναι χρονοβόρο αλλά διασκεδαστικό, και το έχω κάνει και για µένα στα γρήγορα. Θα σου πω.

Για το παντεσπάνι θα χρειαστείς:
• 4 αυγά
• 50 γρ. βούτυρο
• 3 κ. σούπας ζεστό νερό
• 3. κ. σούπας καλό κακάο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα αλεύρι

Θα χτυπήσεις τη ζάχαρη µε το βούτυρο και θα προσθέσεις ένα – ένα τα αυγά. Θα το χτυπήσεις πολύ, για δέκα λεπτά τουλάχιστον, να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα διαλύσεις το κακάο στο νερό, το οποίο να είναι χλιαρό και µε ένα κουτάλι θα το ανακατέψεις µέσα στο µείγµα σου. Θα κοσκινίσεις το αλεύρι στο µείγµα και θα το ανακατέψεις ελαφρά να οµογενοποιηθούν τα υλικά σου. Θα πάρεις το µεγάλο ταψί του φούρνου σου, θα στρώσεις µια λαδόκολλα στην επιφάνειά του και θα απλώσεις το µείγµα του παντεσπανιού. Θα ψήσεις σε προθερµασµένο φούρνο στους 175 C για 20 – 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά θα ελέγξεις το κέντρο µε ένα µαχαιράκι. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιµο. Θα το βγάλεις, και θα το αφήσεις να κρυώσει.

Ή… αν θες λιγότερη φασαρία, µπορείς να πάρεις ένα έτοιµο παντεσπάνι. Ή ένα κέηκ σοκολάτας. Έτσι κι αλλιώς, εδώ το παντεσπάνι κόβεται σε κοµµάτια και µπαίνει στο µπωλ σε στρώσεις. Αυτό επιτρέπει να µην είναι τέλειο στην όψη το παντεσπάνι. Μπορεί να σου σπάσει και να µην πειράζει. Επίσης, επιτρέπει τη χρήση ενός όχι πολύ γλυκού κέηκ.

Όσο θα ψήνεται το παντεσπάνι, θα κάνεις δύο µους. Μια κάστανο, µία σοκολάτα.

Για τη µους κάστανο, θα χρειαστείς:
• 500 γρ. πουρέ κάστανου
• Μιάµιση µεγάλη κρέµα γάλακτος

Για τον πουρέ κάστανο, µπορείς να κάνεις τα εξής: Να παραβράσεις, καθαρίσεις, πολτοποιήσεις κάστανα µαζί µε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και λίγο νεράκι. Ένα κιλό κάστανα θα σου δώσουν λίγο παραπάνω από 500 γρ. πουρέ. Αυτή την εποχή, για µεγαλύτερη ευκολία, µπορείς να βρεις έτοιµο πουρέ κάστανο σε διάφορες µάρκες µαρµελάδων.

Θα χτυπήσεις την κρέµα γάλακτος σε µια αφράτη σαντιγύ, χωρίς ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιµη, θα προσθέσεις τον πουρέ του κάστανου και µε απαλές κινήσεις θα τον ενσωµατώσεις στη σαντιγύ. Θα το βάλεις στο ψυγείο για τουλάχιστον µια ώρα.

Για τη µους σοκολάτας, θα χρειαστείς:
• 400 γρ. πικρής σοκολάτας
• Μιάµιση µεγάλη κρέµα γάλακτος

Θα βάλεις στο µίξερ σου την κρέµα γάλακτος και θα αρχίσεις να τη χτυπάς πάλι σε µια αφράτη σαντιγύ. Στο µεταξύ, θα λιώνεις τη σοκολατα σου σε µπαιν µαρί. Μόλις η σαντιγύ είναι έτοιµη και η σοκολάτα λιωµένη, αλλά όχι πολύ ζεστή, θα τα σµίξεις. Με κουτάλα απαλά να γίνει η σαντιγύ σου σοκολατένια, τόσο στην όψη όσο και στο χρώµα.

Θα το παγώσεις για µία ώρα.

Θα πάρεις ένα µεγάλο γυάλινο µπωλ, το παντεσπάνι σου, τις δύο µους κι ένα µπουκάλι κονιάκ ή ουίσκυ ή µαύρο ρούµι. Αυτά ταιριάζουν πιο πολύ.

Στον πάτο του µπωλ, θα βάλεις λίγο παντεσπάνι. Θα το βρέξεις µε λίγο αλκοόλ. Θα στρώσεις µους σοκολάτας. Μους κάστανου. Ξανά παντεσπάνι. Ξανά αλκοόλ. Ξανά µους σοκολάτας. Ξανά µους κάστανου. Θα προχωράς έτσι µέχρι να φτάσεις στην κορυφή και να τελειώσεις µε µους κάστανο. Μπορείς να το βάλεις σε µια γυάλινη σαλατιέρα, µη σε ανησυχήσει το σκεύος. Στις ποσότητες που σου δίνω, βγαίνουν τρεις στρώσεις από το καθένα τουλάχιστον.

Μπλέκουν τόσο άψογα οι διαφορετικές γεύσεις και υφές σε αυτό το γλυκό. Και το καλύτερο είναι να µείνει µια µέρα στο ψυγείο και να το φας την επόµενη!

Σου εύχοµαι καλή επιτυχία. Και καλή χρονιά! Να είσαι υγιείς, ασφαλής και να έχεις υποµονή. Και αγάπη. Για σένα. Πρώτα. Και µετά, για όλον τον κόσµο. Από το µικρότερο ζουζούνι, έως τον µεγαλύτερο γαλαξία!

α.

Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
28 ∆εκεµβρίου του 12

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 66 Άρθρα

Βρίσκομαι πάντα εκεί που οι λέξεις συναντούν τις γεύσεις. Κι εκεί που οι γεύσεις συναντούν τον αναστεναγμό. Παρασκευάζω, γράφω και μιλώ για εξαιρετικό φαγητό. Αγαπώ τα ωμά θαλασσινά, την τομάτα, τα πιπέρια και το ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά. Πριν μπω επισήμως στην κουζίνα, διοργάνωνα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Δεν μπορώ να φανταστώ να το κάνω ξανά αυτό. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top