Τέταρτο

458 Προβολές

Βαγγέλης Ηλιόπουλος «ΌΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο»

120642Πως μπορείς ζήσεις πολλές ζωές; Να νιώσεις ό,τι νιώθουν οι άλλοι; Να απολαύσεις ατέλειωτες περιπέτειες; Εκείνος, ένας μυστηριώδης συλλέκτης σελίδων, μου έμαθε πώς όλα αυτά μπορεί να σου συμβούν όταν διαβάζεις. Μου αποκάλυψε πώς μπορείς να μπεις στη θέση των ηρώων των βιβλίων που αγάπησες κι έτσι να τα ζήσεις ΟΛΑ. Διάβασε αυτό το βιβλίο και μπες εσύ στη θέση μου, γίνε εγώ, κι έλα στο μυστηριώδες «Καταφύγιο Σελίδων».

Το 2012 το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα θεωρήθηκε το πρώτο βιβλίο της κρίσης που έθιγε θέματα άγνωστα τότε  ακόμη στα παιδιά. Η πρόθεση των δημιουργών ήταν στην Τριλογία της ενσυναίσθησης να βοηθήσουν τα παιδιά να δουν με τα μάτια του άλλου, να νιώσουν με την ψυχή του, να μπουν στη θέση του. Έτσι ώστε όποια διχαστικά μηνύματα ανθίζουν στους καιρούς των κρίσεων να πέσουν στο κενό και να ενισχυθεί η κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και τελικά η ενότητα και η αλληλεγγύη. Το 2017 με το ΔΕΝ τονίστηκε ότι δε μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με τις ίδιες συνθήκες, ούτε έχουν ίσες ευκαιρίες. Ήταν πλέον σαφές ότι η ενσυναίσθηση καλλιεργείται και ότι χρειάζεται να γνωρίζει ο ένας τον άλλο για να μην τον φοβάται και να μην τον θεωρεί απειλή. Με το ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο η τριλογία ολοκληρώνεται και φωτίζεται αυτό που από το πρώτο βιβλίο υπήρχε σαν στοιχείο: η δύναμη του λόγου, των λέξεων και η παραμυθία, η παρηγοριά της λογοτεχνίας ως ψυχοπαιδαγωγικό μέσο.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη).

Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Έχει προταθεί για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το διεθνές βραβείο H. C. Andersen.

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από ογδόντα βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μερικές από τις οποίες είναι: 15a Mostra internazionale d’illustrazione per l’infanzia στο Σαρμέντε της Ιταλίας· Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες»· 26th international exhibition of Illustrations στο Σαρμέντε· BIBIANA, International House of Art for Children (2011, 2015).

Πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι) με τίτλο «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…». Eπίσης έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Παραμύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck Multiplarte στην Αθήνα. Έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι «Ο κούκος των Χριστουγέννων». Από το 2012 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Art Gallery Nucleus, στην Καλιφόρνια, σε ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό. Συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition.Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, στα κορεάτικα, στα ρωσικά και στα κινέζικα. Τo 2006 το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (βραχεία λίστα). Το 2009 της απονεμήθηκε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το βιβλίο Η βροχή των αστεριών. Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012. Το 2016 το βιβλίο Είχε απ’ όλα και είχε πολλά της Μαρίας Παπαγιάννη σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά επελέγη μεταξύ των 200 καλύτερων βιβλίων στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο «White Ravens 2016» της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… ήταν στη βραχεία λίστα του παγκόσμιου διαγωνισμού εικονογράφησης Nami Concours 2017.

«ΌΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο |  Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος |  Εικονογράφος: Έφη Λαδά  |  Σχήμα: 22×23 |  Σελίδες: 36  |  Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2019 |  Εκδόσεις Πατάκη | Διαβάστε ένα απόσπασμα


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5441 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top