tetartopress

Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς

Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς

 Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς


Αντιμέτωποι με βανδαλισμούς, ήρθαν για μια ακόμα φορά, οι επόπτες-φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στην περιοχή χωρικής αρμοδιότητάς τους. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου:

Ασυνείδητοι σκόπιμα και αυθαίρετα, προέβησαν σε καταστροφικές πράξεις πριν από λίγες μέρες. Με τη χρήση αλυσοπρίονου έκοψαν ξύλινους πασσάλους περίφραξης, που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο διέλευσης προς την παραλία της Μπούκας, καθώς και προς τον οριοθετημένο χώρο στάθμευσης οχημάτων στην παραλία του Κέντρου.

Οι ξύλινοι πάσσαλοι τοποθετήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δράσης «Στερέωση αμμοθινών και τοποθέτηση περίφραξης για την ενίσχυση των Τύπων Οικοτόπων στην περιοχή Natura 2000 Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ 2014-2021), με κύριο σκοπό την ανάπλαση των υποβαθμισμένων θινών.

Η περίφραξη οριοθετεί τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν στην κίνηση των επισκεπτών και λουόμενων προς τις παραλίες, καθώς και τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, προστατεύοντας παράλληλα τον ευαίσθητο και σπάνιο παράκτιο οικότοπο «θίνες με δάση από κουκουναριά».

Ο φυσικός οικότοπος 2270* «Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster», αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής αποτελούν οι υγρότοποι και οι περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες και οι ασβεστολιθικοί λόφοι. Προστατεύεται από εθνική (Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο), ευρωπαϊκή (Δίκτυο Natura 2000) και διεθνή νομοθεσία (Σύμβαση Ramsar).

Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους, δυστυχώς, στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικότερα στους ευαίσθητους αμμοθινικούς σχηματισμούς και στο πανέμορφο δάσος κουκουναριάς.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13726 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top