Τέταρτο

92 Προβολές

«Βήματα μπρος και πίσω για τη Θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας» – Εκδήλωση από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ΑνθρώπουΔευτέρα 18/11/2019 στις 18:30 | Αίθουσα Λόγου – Στοά του Βιβλίου

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Βήματα μπρος και πίσω για τη Θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα).

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, στο πλαίσιο της οποίας είχαν προταθεί, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσουν, κάποιες ήπιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του «ουδετερόθρησκου» κράτους, είχαμε πρόσφατα ορισμένες αξιοσημείωτες εξελίξεις, που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία.

Από τη μία μεριά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου νομολόγησαν ότι η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία. Κρίθηκε επίσης ότι στους εκπαιδευτικούς τίτλους σπουδών δεν έχει καμία θέση η μνεία του θρησκεύματος και της ιθαγένειας. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα κατέστη πρακτικά δυνατή η επιλογή της αποτέφρωσης στην Ελλάδα και δρομολογείται η λειτουργία Τεμένους στην Αθήνα.

Από την άλλη, το Συμβούλιο Επικρατείας θεώρησε ότι η κατοχύρωση στο Σύνταγμα επικρατούσας θρησκείας καθώς και της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης ως αποστολής της εκπαίδευσης επιτάσσει την ύπαρξη ενός ομολογιακού μαθήματος, σύμφωνα με μια συγκεκριμένη περιοριστική αντίληψη περί παιδαγωγικής και ορθοδοξίας. Επιπλέον, προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η νεκρανάσταση της κακόβουλης βλασφημίας, ως πλημμελήματος που επισύρει ποινή φυλάκισης και ξαναβρίσκει τη θέση του στον Ποινικό Κώδικα.

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας θα μιλήσουν οι: Χρήστος Ράμμος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) | Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου | Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος | Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Διδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5375 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top