Τέταρτο
64 Προβολές

Βροχοπούλι – Ένας σπάνιος ασθενής στην Καλαμάτα


Advertisement


Ένας σπάνιος ασθενής εισήχθη στο Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. τις τελευταίες ημέρες αυτού του χρόνου. Είναι Ευρωπαϊκό ή Χρυσό, όπως λέγεται, Βροχοπούλι (Pluvialis apricaria), το οποίο βρέθηκε στην περιοχή της Καλαμάτας. Εμφανίζει μολυσμένα τραύματα σε όλο το μήκος της δεξιάς φτερούγας και το στήθος. Αυτή τη στιγμή περιθάλπεται και είναι πολύ συνεργάσιμος ασθενής, κι εμείς του ευχόμαστε περαστικά και να γυρίσει υγιές πίσω στα μέρη του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Έχει ξεκινήσει αγωγή με αντιβιοτικά, μιας και η μόλυνση που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρή και ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του είναι πολύ συνεργάσιμος ασθενής και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Advertisement

Τα Βροχοπούλια είναι πολύ σπάνιοι επισκέπτες στην περιοχή μας και μόνον μικροί αριθμοί πουλιών κατεβαίνουν τόσο νότια. Οι επικράτειές τους εκτείνονται στις περιοχές γύρω από την Αρκτική ζώνη και συνήθως κατεβαίνουν στη Νότια Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν. Στην Ελλάδα εμφανίζονται κυρίως σε βιότοπους στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Η Αρκτική ζώνη αποτελεί την περιοχή αναπαραγωγής πολλών παρυδάτιων πουλιών, ένα από τα οποία είναι και το Ευρωπαϊκό Βροχοπούλι. Τα πουλιά που ζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα έχουν προσφέρει μέσα από τις μελέτες και τις παρατηρήσεις της οικολογίας τους, πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τις πολύ μεγάλες επιδράσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αυτά σε σχέση με άλλες περιοχές της γης. Η αύξηση ελάχιστων βαθμών Κελσίου προκαλεί σε αυτά σοβαρές αλλαγές: απώλειες περιοχών φωλεοποίησης για τα πουλιά εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της παρουσίας τρωκτικών (ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας για να επεκτείνουν τις επικράτειές τους) μαζί με τα οποία έρχονται και οι θηρευτές τους (θηλαστικά όπως η Κόκκινη αλεπού και θαλασσοπούλια) οι οποίοι επίσης απειλούν τα αυγά και τους νεοσσούς, πρόκληση αναντιστοιχίας μεταξύ της εποχής εκκόλαψης των νεοσσών και της περιόδου μέγιστης διαθεσιμότητας των κατάλληλων τροφίμων (αρθρόποδων) για την κάλυψη των διατροφικών τους απαιτήσεων.

Advertisement

Επειδή οι ισορροπίες σε όλο τον πλανήτη είναι πολύ ευαίσθητες και αυτό αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους (για παράδειγμα με την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων ή των αερίων μαζών) στην πράξη είναι πολλοί οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν ο ένας την εξέλιξη του άλλου και κατ’ επέκταση την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτήν την εξίσωση συνιστώσα της οποίας είμαστε και όλοι εμείς, με τον τρόπο που επεμβαίνουμε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας αλλά και με τον πλανήτη, παρότι ζούμε πολύ μακριά από την Αρκτική ζώνη.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε τη νέα χρονιά που έρχεται περισσότερος κόσμος να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για αυτό το σοβαρό φαινόμενο, την κλιματική αλλαγή, που μας αφορά όλους. Οι πρώτοι που θα επηρεαστούν από αυτές τις αλλαγές είναι οι άνθρωποι που ζουν και αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον φυσικό κόσμο και αυτοί είναι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών. Οι πρώτες επιπτώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους: αύξηση της συχνότητας των ασθενειών ή εμφάνιση νέων ασθενειών στις καλλιέργειες ελιάς και αλλού.

Το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί συμβάλλοντας με οποιονδήποτε τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για ανθρώπους και ζώα.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6413 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top