Τέταρτο
134 Προβολές

Walden ή Η ζωή στο δάσος


Το 1854 εκδίδεται στην Αµερική το Walden ή Η ζωή στο δάσος του Χένρι Θορό (Henry D. Thoreau). Η Καλιφόρνια έχει γίνει πολιτεία των ΗΠΑ µόλις τέσσερα χρόνια πριν. Ο Αµερικανικός εµφύλιος βρίσκεται µια δεκαετία µπροστά. Η Αµερική –το νέο πείραµα της ιστορίας– µοιάζει εργαστήριο σε αναβρασµό κι ένας µοναχικός, ιδιόρρυθµος και αντισυµβατικός ποιητής εκδίδει ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφει πώς έζησε µόνος για δυο χρόνια και δυο µήνες, σε µια καλύβα που έφτιαξε ο ίδιος δίπλα στη λίµνη Walden.Απόδραση από την πραγµατικότητα; Ή µήπως αναζήτηση µιας πιο θεµελιακής αλήθειας που φαίνεται ότι οι σύγχρονοι του Θορό αρχίζουν να ξεχνούν; Ιδιοτροπίες µιας ουτοπικής, ροµαντικής ψυχής ή ωµός πραγµατισµός;

Ο Θορό περιγράφει µε συνέπεια όχι µόνο ιδέες και στοχασµούς µα και πόσο του κόστισε ένα τσεκούρι που χρειάστηκε για να κόψει ξύλα. Ανάµεσα στους λυρικούς διαλογισµούς που του εµπνέει ο Κόσµος, δε διστάζει να αναφέρει µε λεπτοµέρειες πώς καθάριζε το πάτωµα της καλύβας του και πώς έκανε το υπόλοιπο νοικοκυριό. Αντιλαµβάνεται την ζωή ενιαία και αδιαίρετη· τολµά να γράψει: «η ίδια η ζωή µου είχε γίνει η ψυχαγωγία µου και ποτέ δεν έπαυε να µου χαρίζει κι από κάτι καινούριο» είτε αυτό ήταν ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό πρωϊνό, είτε το σκάλισµα του χωραφιού του.

Ο λόγος του Θορό είναι γνήσια αντισυµβατικός. Η µατιά του είναι λοξή, µα ποιο άραγε είναι το ίσιο; Σε κάθε του σελίδα αναρωτιόµαστε µήπως τελικά έχουµε πέσει στην παγίδα να συγχέουµε την κοινή λογική µε την καθωσπρέπει λογική, µήπως έχουµε χάσει το νόηµα, την ίδια στιγµή που ορκιζόµαστε πως µόνο αυτό ψάχνουµε.

Σωστά καταλάβατε! Το Walden είναι ένα βιβλίο που γεννά απορίες. Ένα βιβλίο που ταρακουνάει τα θεµέλια των «πέραν πάσης αµφιβολίας» δεδοµένων µας: «Κι αν δεν φτιαχτούν οι σιδηρόδροµοι, τότε πώς θα προλάβουµε να φτάσουµε έγκαιρα στον παράδεισο;» αναρωτιέται – όχι δίχως ειρωνεία – σε κάποιο σηµείο ο Θορό…

Το Walden δεν είναι παρόλα αυτά ένα πολιτικό µανιφέστο. ∆εν είναι µελέτη, µα ούτε και µυθιστόρηµα. Είναι ένα ηµερολόγιο, ένα χρονικό της ζωής ενός ανθρώπου που «πήγε στο δάσος επειδή επιθυµούσε να ζήσει συνειδητά, να αντιµετωπίσει µονάχα τα ουσιώδη της ζωής και να δει αν θα µπορούσε να µάθει όσα είχε αυτή να του διδάξει, έτσι ώστε, όταν θα ερχόταν η ώρα του να πεθάνει να µη βρισκόταν στη θέση να ανακαλύψει ξαφνικά πως δεν είχε ζήσει ποτέ του».


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 24 Άρθρα

RELATED ARTICLES

Back to Top