Τέταρτο

102 Προβολές

Wilhelm Busch «Η πεταλούδα»Ασφυκτιώντας μέσα στα στενά όρια του γενέθλιου τόπου, ο Πέτρος εγκαταλείπει το σπίτι του παρασυρμένος από μια ωραία και σπάνια πεταλούδα που λείπει από τη συλλογή του. Πάνω στο πάθος του κυνηγιού χάνει τον δρόμο της επιστροφής και εμπλέκεται σε ένα ταξίδι που του γνωρίζει τον κόσμο, από το οποίο όμως μόνο αλώβητος δεν βγαίνει. Στο τέλος της περιπλάνησής του διαπιστώνει πως ο κόσμος είναι από τη φύση του κακός και πως η επαφή μαζί του φέρνει την καταστροφή.

Η Πεταλούδα του Βίλχελμ Μπους, τελευταίο εκτενές κείμενο του διάσημου Γερμανού σκιτσογράφου, είναι ένα γοητευτικό όσο και σκληρό παραμύθι για ενηλίκους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αποτελεί αλληγορία για το νόημα της ύπαρξης και του έρωτα, για την κακία και την ιδιοτέλεια, που κυβερνούν τον κόσμο, για την απόπειρα της τέχνης και της σκέψης να προσεγγίσουν το ασύλληπτο.

Ο WILHELM BUSCH (1832-1908) είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς συγγραφείς και σκιτσογράφους της Γερμανίας, δάσκαλος της –μοχθηρής συχνά– ειρωνείας, και πρωτοπόρος των κόμικς.Αν  και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής,σε μικρούς και μεγάλους, σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό παρέμειναν τα εκτενέστερα πεζά κείμενα που έγραψε προς το τέλος της δημιουργικής ζωής του: Το όνειρο του᾽Εδουάρδου (Eduards Traum, 1891) και ῾Η πεταλούδα (Der Schmetterling, 1895), αγαπημένα αναγνώσματα ανθρώπων όπως ο Kurt Tucholsky και ο Ludwig Wittgenstein.

 

Wilhelm Busch «Η πεταλούδα» | Μετάφραση: Γιάννης Κοιλής | Επίμετρο: Γιώτα Κριτσέλη, Νικήτας Σινιόσογλου |  Σελίδες: 264 | Σχήμα: 11,8 x 16,5 cm | Εκδόσεις Κίχλη


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5441 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top