tetartopress

WWF: Ακόμα ένα αποπροσανατολισμένο κητώδες στις ακτές της Αττικής


Ο ζιφιός που βρέθηκε σε ρηχά νερά στον Άλιμο, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανάγκη προστασίας των κητωδών στην Ελλάδα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ζιφιός (Ziphius cavirostris) που βρέθηκε αποπροσανατολισμένος την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στην παραλία του Αλίμου είναι ένα δυσπρόσιτο είδος που χαρακτηρίζεται ως “Τρωτό” (Vulnerable) στη Μεσόγειο,  και  συναντάται σε βαθιά ύδατα, μακριά από παράκτιες περιοχές με μικρά βάθη, όπως ο Σαρωνικός. Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι τα ακριβή αίτια στη συγκεκριμένη περίπτωση, τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν συχνά λόγω κατάποσης πλαστικών, λόγω ασθενειών, ή λόγω σοβαρής υποθαλάσσιας ηχορύπανσης, όπως από ασκήσεις με στρατιωτικά σόναρ και σεισμικές έρευνες που γίνονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δυστυχώς όταν ένα τόσο πελαγικό ζώο, όπως ο ζιφιός, βρεθεί σε ρηχά νερά κοντά στις ακτές, είναι πολύ λίγα που μπορούν να γίνουν για τη διάσωσή του. Στατιστικά, το πιο πιθανό είναι να πεθάνει.

Στην Ελλάδα, οι ζιφιοί ζουν κυρίως κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, δηλαδή στο τόξο που εκτείνεται από τα Ιόνια Νησιά μέχρι τη Ρόδο, που αποτελεί μια από τις πέντε σημαντικότερες περιοχές στον κόσμο για το είδος αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελληνική Τάφρος έχει χαρακτηριστεί Περιοχή Παγκόσμιας Σημασίας για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (ΙΜΜΑ) και έχει προταθεί να γίνει προστατευόμενη περιοχή για τα κητώδη από τη διεθνή συμφωνία ACCOBAMS, που έχει επικυρώσει και η Ελλάδα. Παρόλο που οι ζιφιοί βρίσκονται σε αυστηρό καθεστώς προστασίας από το Πρωτόκολλο για τις ειδικά προστατευόμενες περιοχές και τη βιολογική ποικιλότητα στη Μεσόγειο (Συμφωνία της Βαρκελώνης) αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές, κυρίως ανθρωπογενείς, όπως ο θόρυβος από στρατιωτικά ηχοβολιστικά, από τη ναυτιλία, και από τεχνητές σεισμικές δονήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, αλλά και η πλαστική ρύπανση.

Το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος μαζί και με άλλους εταίρους, συμμετέχουν και υποστηρίζουν επιστημονικές έρευνες για την καλύτερη γνώση του είδους αλλά και των απειλών του. Παράλληλα ασκούν πίεση για να ληφθούν απτά και εφαρμόσιμα μέτρα κατά των βασικών απειλών, με προτεραιότητα στην προστασία από τις σεισμικές έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων ακόμα και εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, όπως δυστυχώς συμβαίνει εδώ και μια εβδομάδα και μέχρι και σήμερα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.


Συμβουλευτείτε στο σχετικό βίντεο τον οδηγό συμπεριφοράς, σε περίπτωση που βρεθείτε κοντά σε κητώδες εν πλω ή σε παραλία Οδηγός συμπεριφοράς – YouTube. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με ζωντανά ή νεκρά κητώδη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος στο email [email protected] ή στο τηλέφωνο 210-8960108.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά; » είναι θεατρική παράσταση της Transatlantic Group -βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»- σε ...
«100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή» - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

«100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή» – Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Η επετειακή έκθεση «100 χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόσφυγες-Δημιουργοί», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, είναι αφιερωμένη στους ...
"Out of Spring" by arisandmartha στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ

“Out of Spring” by arisandmartha στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ

"Out of Spring" είναι η νέα παραγωγή των  arisandmartha που θα παρουσιαστεί στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ στις 11-14 Οκτωβρίου ...
«Ειρήνη» του  Αριστοφάνη στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε μια ειδική διασκευή για από 5 ετών στην Παιδική Σκηνή του Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top