tetartopress

WWF: Ecodialogues- Νέα πλατφόρμα διαλόγου για φύση & κλίμα

WWF: Ecodialogues

WWF: Ecodialogues


Μια νέα πλατφόρμα ξεκινά τη λειτουργία της από το WWF Ελλάς, μέσω της οποίας ενεργοί πολίτες, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ανεξάρτητες αρχές, αλλά και φορείς της δημόσιας διοίκησης, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε έναν ανοιχτό διάλογο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου πρότασης πολιτικής για τη βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής σε περιβαλλοντικά θέματα. Η νέα αυτή πλατφόρμα ονομάζεται “Ecodialogues- Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα”  και σχεδιάστηκε με γνώμονα το γεγονός ότι για την επίτευξη της κλιματικής σταθερότητας και την προστασία του περιβάλλοντος,  χρειαζόμαστε νόμους και πολιτικές που συνδιαμορφώνονται με την κοινωνία των πολιτών. Όπως αναφέρει το WWF Ελλάς:

Παρόλο που η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα είναι κομβική, όχι μόνο για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής ή ενός νόμου, αλλά και την τελική εφαρμογή τους, πολλές φορές προκύπτουν ανυπέρβλητα εμπόδια που αποθαρρύνουν το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς από κοινού με τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) παρουσιάζουν μία σειρά από συζητήσεις όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε διάλογο για την ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και έως τις 28 Απριλίου 2023, οι πολίτες θα βρουν μέσα στην πλατφόρμα τις ενεργές Συζητήσεις και θα μπορούν να σχολιάσουν, να εκθέσουν τη γνώμη τους, να διαβάσουν ή και να απαντήσουν σε σχόλια άλλων χρηστών, προωθώντας έτσι, τον ουσιαστικό διάλογο. Ειδικότερα, οι Συζητήσεις που είναι ενεργές αφορούν στα εξής θέματα:

Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι μπορούν να προβλεφθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κατά τη διαμόρφωση σχεδίων και προγραμμάτων για το περιβάλλον και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων; Το σχετικό link εδώ.

Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι μπορούν να προβλεφθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κατά τη διαμόρφωση νόμων και πολιτικών για το περιβάλλον; Το σχετικό link εδώ.

Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι μπορούν να προβλεφθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κατά την εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας; Το σχετικό link εδώ.

Η νομική ομάδα του WWF Ελλάς, αλλά και η ομάδα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) θα μελετήσει όλα τα σχόλια και τις προτάσεις των πολιτών, προκειμένου στη συνέχεια και βάσει αυτών να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης πολιτικής για τη βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, μέσα στην πλατφόρμα του Ecodialogues, με απώτερο στόχο το τελικό σχέδιο που θα προκύψει να κατατεθεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών, προτείνοντας ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στη διαμόρφωση και εφαρμογή προτάσεων για τον περιβάλλον.

Η νέα αυτή πλατφόρμα και οι διάλογοι που προωθεί έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς διά ζώσης εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε Αθήνα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Ηράκλειο Κρήτης και στα οποία συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 150 ενεργοί πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι.

Αντικείμενο των εργαστηρίων ήταν η γνωριμία και εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και η συζήτηση και συνδιαμόρφωση προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής σε υφιστάμενες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον ή ακόμη και η αναζήτηση νέων τρόπων συμμετοχής.

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

Το έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων και εκπαιδευτικών εργαλείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα του έργου citizens4environment.wwf.gr, οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους για προστατεύσουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά τον τόπο τους.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023 με την συνδιαμόρφωση από κοινού με την κοινωνία των πολιτών μίας πρότασης πολιτικής για την βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής. Μια πρόταση για ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top