tetartopress

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Λέσβου για σχολικές ομάδες


Ξεκίνησαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Μουσείο καλεί τη φετινή σχολική χρονιά όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και να ταξιδέψουν νοερά 20 εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, να γνωρίζουν το απολιθωμένο δάσος και τα φυτά που ζούσαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από εκατομμύρια χρόνια, να προσπαθήσουν βήμα-βήμα να αποκαλύψουν τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.

Τη φετινή χρονιά οι μαθητές έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα μεγάλης επιστημονικής αξίας απολιθώματα τα οποία ήρθαν στο φως από τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, να τα μελετήσουν και να ανακαλύψουν τις μοναδικές πληροφορίες που μας δίνουν και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προβλημάτων όπως της αλλαγής του κλίματος.

Στο χώρο του Μουσείου τους μαθητές περιμένει μια έκπληξη καθώς μπορούν να γνωρίσουν το Δεινοθήριο της Λέσβου και τον Αλιγάτορα της Λιώτας, ακριβή αντίγραφα των ζώων που ζούσαν πριν 18 εκ. χρόνια πριν στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Επίσης, από τη φετινή χρονιά οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το νέο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε το Μουσείο αφιερωμένο στην απολιθωμένη και σύγχρονη χλωρίδα του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους.

Στην ιστοσελίδα του Μουσείου και την ιστοσελίδα του Απολιθωμένου Δάσους  οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορούν αξιοποιήσουν πριν ή μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Μουσείου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής και επίσκεψης στο Μουσείο και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο. Για κάθε ομάδα μαθητών ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδο γνώσεών τους το Μουσείο υλοποιεί διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία είναι εμπλουτισμένα με ποικίλες κάθε φορά εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι για τους μικρότερους μαθητές αλλά και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων

Τη μοναδική βιωματική εμπειρία της ανασκαφής απολιθωμάτων στον εκπαιδευτικό χώρο Γεώραμα και της συντήρησης απολιθωμάτων είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου, οι οποίοι συμμετείχαν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος-Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» αντίστοιχα.

Τα παιδιά ενσάρκωσαν το ρόλο του παλαιοντολόγου αλλά και του συντηρητή απολιθωμάτων και υλοποίησαν εργασίες ανασκαφής, καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων όπως αυτές πραγματοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι εργασίες ανασκαφής και συντήρησης στο Απολιθωμένο Δάσος, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και με ποιο τρόπο πρέπει κάθε παλαιοντολόγος και συντηρητής να εργάζεται και τι να προσέχει κατά τη διάρκεια κάθε εργασίας. Στη συνέχεια στον εκπαιδευτικό χώρο Γεώραμα ξεκίνησαν μια ανασκαφή ανακαλύπτοντας τμήματα απολιθωμένων φυτών, τα οποία στη συνέχεια σύγκριναν με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και κατέγραψαν τις ομοιότητες και διαφορές τους ενώ η δεύτερη ομάδα μαθητών συμμετείχε στον καθαρισμό και συντήρηση απολιθωμένων κορμών δέντρων 20 εκατομμυρίων ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: [email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Παράρτημα Πάτρας (LABour Πάτρας) και η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Πάτρας καλούν ...
Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση των Θαλασσών στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς την Τρίτη 16 Απριλίου στις 17:00 καλεί ...
Πάτρα: Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών - Εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών – Εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ

Τη σημασία των λεκανών απορροής και την ανάγκη σεβασμού τους, για τη διατήρηση σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των ...
ΕΕΚΕ: Κράτος εν κράτει τα funds στην Ελλάδα

ΕΕΚΕ: Κράτος εν κράτει τα funds στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) σχετικά με την ανεξέλεγκτη πρακτική των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις: ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13867 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top