tetartopress

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις αφιέρωμα στην αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού


Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός για την αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού, την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και το μπλόκο των προσφυγικών ξεκινούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και τον Δεκέμβρη.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη η οποία ανέφερε τα εξής:

« Ο δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνουν και φέτος σειρά εκδηλώσεων για την αντιφασιστική πάλη του Πατραϊκού λαού,  την απελευθέρωση της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα και του μπλόκου των προσφυγικών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή  2 Οκτωβρίου,  στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων  με τη συμμετοχή των χορωδιών, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, της Μικτής Χορωδία πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ και της Χορωδίας των Κανταδόρων.

Παράλληλα από τις 2 Οκτωβρίου θα ανοίξουν οι πύλες του ιστορικού καταφυγίου κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, το οποίο και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από το 12ο σύνταγμα του  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στους χώρους του καταφυγίου φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Φέτος, ολοκληρώνονται οι εικαστικές παρεμβάσεις στον χώρο με την τοποθέτηση ενός Ψηφιδωτού του αγιογράφου-ζωγράφου κυρίου Πέτρου Λαμπρινάκου, στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου και συγκεκριμένα στην είσοδο.

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό θα εκδοθεί κατάλογος για το καταφύγιο, σε 2 γλώσσες (ελληνικά και  αγγλικά), που θα περιλαμβάνει ό,τι εκτίθεται στο καταφύγιο.

Στο χώρο του καταφυγίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό μέχρι το τέλος του έτους, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, και προγραμματισμένες επισκέψεις  συλλόγων και σωματείων. Όπως και πέρυσι το καταφύγιο την 28η Οκτωβρίου θα είναι ανοικτό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν έως τις αρχές Δεκέμβρη με την εκδήλωση μνήμης και τιμής για το μπλόκο των προσφυγικών. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται  επίσης ιστορικοί περίπατοι και αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από την πατρινή σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ, το Ανατολικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων και τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η γραμματέας του Δ.Σ. του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στη Δυτική Ελλάδα Κική Λεβεντάκου.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» περιοδεύουν στην Πάτρα

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» περιοδεύουν στην Πάτρα, από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11:30 και στις ...
Κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης

Κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης ενισχύει τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του σε ειδικές ομάδες κοινού – σε ...
Έκθεση ΜΑΤ.

«Μπουσουλάω» – Ατομική έκθεση της ΜΑΤ στην Κάμιρο

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στις 17:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεση της ΜΑΤ που θα διαρκέσει ...
«Κομμάτια μου που να σας βρω» στο Πάνθεον στην Πάτρα

«Κομμάτια μου που να σας βρω» στο Πάνθεον στην Πάτρα

Η παράσταση  «Κομμάτια μου που να σας βρω» ανεβαίνει από τη Θεατρική ομάδα «από Κοινού» της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11766 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top