Υγρότοποι για το μέλλον

Η Παγκόσµια Ηµέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου σε πολλά σηµεία του πλανήτη και της χώρας µας. Την ηµέρα αυτή υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραµσάρ του Ιράν, η οµώνυµη Σύµβαση για την προστασία των Υγροτόπων ∆ιεθνούς Σηµασίας αναγνωρίζοντας τη θεµελιώδη οικολογική τους αξία και παρέχοντας το πλαίσιο δράσης διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση και βιώσιµη ορθολογική τους διαχείριση.
Η Ελλάδα ήταν η 7η χώρα που υπέγραψε και ενεργοποίησε την Σύµβαση ανακηρύσσοντας 10 υγροτόπους. «Υγρότοποι για το μέλλον μας – Αειφορικός βιοπορισμός» είναι το θέµα της φετινής περιβαλλοντικής εορτής και τα υδάτινα οικοσυστήµατα Κοτυχίου-Στροφυλίας έχουν την τιµητική τους.
Τα υγροτοπικά παράκτια συστήµατα Καλογριάς, Προκόπου, Πάππας µε τους εκτεταµένους καλαµιώνες, το εποχικό έλος Λάµιας, οι Αλυκές Λεχαινών και οι ποικιλόµορφοι σχηµατισµοί της φύσης µε τα υγρά λιβάδια διατρέχουν ένα εναλλασσόµενο σύστηµα µόνιµων ή εποχικών υδάτων. Οι φυσικοί βιότοποι διακόπτονται από καλλιεργηµένες εκτάσεις ενώ στο νότιο όριο του Εθνικού Πάρκου βρίσκεται η λιµνοθάλασσα Κοτυχίου µε το µεγαλύτερο υδάτινο σώµα καταλήγοντας σε αυτή 8 χείµαρροι.
Οι υγρότοποι παρουσιάζουν έντονο ορνιθολογικό ενδιαφέρον και φιλοξενούν σηµαντικό αριθµό πουλιών, σπανίων και απειλούµενων. ∆ιαχειµάζουν πολλά υδρόβια, ενώ είναι και σηµαντικός σταθµός κατά τη διάρκεια της µετανάστευσης, καθώς και τόπος ανάπαυσης.
Οι ιδιαιτερότητες της προστατευόµενης περιοχής, οι φυσικές οµορφιές γεµάτες χρώµατα, η πολύτιµη περιβαλλοντική κληρονοµιά και ο οικολογικός πλούτος κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αποτελεί πόλο έλξης και προσέλκυσης για επιστήµονες, ερευνητές και απλούς φυσιολάτρεις.