tetartopress

Υλοποίηση των δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις


Με σημερινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που διεξήχθη πριν από δύο μήνες στην Αθήνα.

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και ενεργειών, χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πραγματικότητα. Ειδικότερα, σχετικά με τη δέσμευση για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο επισημαίνουν την ανάγκη να συνοδευθεί από κατάλληλα μέτρα διατήρησης βάσει των οικολογικών αναγκών των περιοχών, και να βασίζεται σε διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της οικολογικά σημαντικής περιοχής της Ελληνικής Τάφρου, η χώρα μας οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την απαγόρευση όλων των επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, όπως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών και η χρήση σόναρ στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Επίσης, απαραίτητη είναι η λήψη μέτρων ρύθμισης της ναυσιπλοΐας για την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων με θαλάσσια θηλαστικά. Χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία σημαντικών και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, τα νέα θαλάσσια πάρκα θα παραμείνουν μόνο στα χαρτιά.

Ακόμα, οι οργανώσεις ζητούν την ανάληψη στοχευμένων ενεργειών, προκειμένου η δέσμευση για την απαγόρευση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών να υλοποιηθεί βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δίκαιης μετάβασης για τον αλιευτικό κλάδο με τη συμμετοχή των αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατοπιστεί η αλιευτική προσπάθεια με συρόμενα εργαλεία σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.

Τέλος, στην επιστολή προτάσσεται και η ανάγκη άμεσης υλοποίησης των υφιστάμενων υποχρεώσεων της Ελλάδας σχετικά με τη θέσπιση μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και για τη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δεσμευθεί προσωπικά από τον Σεπτέμβριο 2021 στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στη Μασσαλία για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαδικασίας για τη θέσπιση των προστατευτικών μέτρων για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Ωστόσο η δέσμευση αυτή παραμένει ανεκπλήρωτη. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις κρίσιμες ενωσιακές υποχρεώσεις θέτει σε κίνδυνο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και εκθέτει τη χώρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ενδεχόμενες νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ, ενώ καθιστά καθόλα έωλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς.

Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και συνεπώς η ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας μας.

Δείτε την επιστολή των οργανώσεων εδώ.

 

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις:

 

1. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

2. Greenpeace

3. iSea

4. Medasset

5. Blue Marine Foundation

6. Cyclades Preservation Fund (CPF)

7. Πέλαγος, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών

8. Thalassa Foundation

9, WWF Ελλάς

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top