tetartopress

«Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα» – Ομαδική έκθεση χαρακτικής στο ETCH INK


Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 στις 18:30 στον χώρο τέχνης ETCH INK, την ομαδική έκθεση «Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα: Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης»

Εννέα σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί διερευνούν τα όρια των καλλιτεχνικών μέσων και τις δημιουργικές γέφυρες επικοινωνίας που διανοίγονται ανάμεσα σε θεατρικό κοστούμι και χαρακτικό τύπωμα.

Έκθεση με έργα των: Κυριάκου Θεοχάρους, Μάγδας Καραμπουρνιώτη, Βαλεντίνης Μαυροδόγλου, Λένας Μητσολίδου, Ιωάννη Μονογυιού, Έλενας Προβατά, Βανέσσας Τουζλούκωφ, Γεώργιου Τρικκαλιώτη & Ippolita Valentinetti

σε επιμέλεια: Βαλεντίνης Μαυροδόγλου & Γεώργιου Τρικκαλιώτη

Συντονισμός & κείμενα: Βάσια Μαγουλά

Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης, γίνεται επιφάνεια πειραματισμού για τη χαρακτική η οποία αποτυπώνει σ’ αυτό, την δική της ιδιαίτερη γραφή και αφήγημα. Εκκινώντας από το θεατρικό ένδυμα, ως απαραίτητο εργαλείο της δραματουργίας και σημείο πύκνωσης των νοημάτων, των προθέσεων και της αισθητικής μιας παράστασης, οι καλλιτέχνιδες/ες πειραματίστηκαν με ποικίλα υλικά και μικτές τεχνικές, τις δημιουργικές συναρμογές τους, τις υφές, το μελάνι και τις αποτυπώσεις του πάνω σε ύφασμα και σε άλλες επιφάνειες, εξερευνώντας συσχετίσεις και δυναμικές που μπορούν να ανακύψουν μεταξύ αυτών. Μέσα από τη συνομιλία  θεατρικού ενδύματος και χαρακτικής, αναδύεται μια ιδιότυπη γλώσσα ικανή να αποκαλύψει νέες παραστάσεις, εννοιολογήσεις και συσχετίσεις μεταξύ των δύο καλλιτεχνικών μέσων, αλλά και να δημιουργήσει ένα πεδίο πειραματισμού και σύγκλισης των διαφορετικών τους γλωσσών.

Στην έκθεση Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα προσεγγίζεται η σχέση θεατρικού κοστουμιού- χαρακτικής μέσα από την επιλογή – από κάθε καλλιτέχνη – ενός θεατρικού χαρακτήρα, ο οποίος μέσα σε συνθήκες απαιτητικές και κρίσιμες, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει ένα κυριολεκτικό ή ψυχολογικό άλμα υπερκεράζοντας εξωτερικά δεσμά ή εσωτερικά αδιέξοδα, κοινωνικά, θρησκευτικά και τα εκάστοτε στερεότυπα, οι επιλεγμένοι χαρακτήρες χαράσσουν τη δική τους μοναδική γραμμή, κάνοντας τελικά μια κάποιου είδους υπέρβαση για να ξαναβγούν στο φως πιο απελευθερωμένοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο δυνατοί από πριν. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα μικτών τεχνικών, παραδοσιακών αλλά και ψηφιακών τεχνικών εκτύπωσης, έτσι ώστε τελικά να μπορούν να διαβαστούν μέσα από πολλά ερμηνευτικά επίπεδα. Η έκθεση αυτή διερευνά τις πολλαπλές, δημιουργικές δυνατότητες που απορρέουν μέσα από τη συνομιλία χαρακτικής, θεατρικού ενδύματος και θεατρικού χαρακτήρα, όταν αυτά συναντώνται υλικά και πραγματώνονται εικαστικά.


Πληροφορίες

Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 (18.30 έως 22.30)

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 έως Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας: κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00

Χώρος τέχνης ETCH INK, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map | [email protected]

Πρόσβαση: με ΜΕΤΡΟ/ στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, και με όλα τα αστικά λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.

*Κατά την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο της έκθεσης τηρείται η χρήση μάσκας προστασίας καθώς και όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...
Dog In Style:"Stress"

Dog In Style:”Stress”

Κυκλοφόρησε το νέο album των Dog In Style με τίτλο «Stress». Έχοντας δυο e.p. και τρία singles στο ενεργητικό τους, ...
Frenzee

Frenzee live στο An Club

Μια από τις πιο εκρηκτικές προτάσεις της εγχώριας punk rock σκηνής που βασίζεται στα 3 αδέλφια από την Κρήτη, επιστρέφει ...
Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Ήχοι από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικες γειτονιές, ethnic χρωματισμοί και αέρας μεσανατολίτικος. Ποιητικός λόγος, ιστορίες, φόρμες ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top