Τέταρτο

Υπογράφουμε για τις Προστατευόμενες ΠεριοχέςΧιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο καταστροφής της φύσης. Σε μια προσπάθεια ευρείας ενημέρωσης ο  ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζει ότι πρέπει να αποσυρθεί το Άρθρο 219, από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως αναλυτικά αναφέρει

Το όλο θέμα αφορά την θέσπιση μιας διαδικασίας χαρακτηρισμού «υποπεριοχών» εντός των προστατευόμενων περιοχών, όπου θα μπορεί να γίνει «αξιοποίηση εκτάσεων» για την υλοποίηση «ειδικών προτάσεων δημοσίου ενδιαφέροντος» καταστρατηγώντας τις υφιστάμενες διατάξεις προστασίας.

Η διαδικασία θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές που προστατεύονται με Προεδρικά Διατάγματα που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα με βάση τους νόμους 334 και 1650/86, καθώς και όσα θα εκδοθούν στο μέλλον. Πρακτικά αφορά υγροτόπους, ακτές, νησίδες, δάση και βουνοκορφές, τόπους που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Ανάμεσα στα άλλα, αφορά τον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου  και τον Κυπαρισσιακό κόλπο που έχουν ήδη χαρακτηριστεί προστατευόμενες περιοχές με Προεδρικά διατάγματα. Αφορά επίσης τις περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη και τον Λακωνικό που αναμένεται να συμπεριληφθούν σε Προεδρικά διατάγματα το επόμενο διάστημα. Οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται από το ΥΠΕΝ για όλες αυτές τις περιοχές NATURA 2000 βρίσκονται ήδη στο στάδιο των προτάσεων.

Η Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, αρμόδιο επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τάχθηκε προχθές υπέρ της απόσυρσης του Άρθρου 219.

Ίσως το προτεινόμενο Άρθρο 219 να εξυπηρετεί τα άμεσα συμφέροντα κάποιων που έχουν ιδιοκτησίες σε τέτοιες περιοχές. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον του συνόλου των σημερινών πολιτών και των μελλοντικών γενεών, ενώπιον των οποίων υπάρχει η δέσμευση για την προστασία της φύσης και του τοπίου.

Μέχρι στιγμής μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες 29 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, έχουν υπογράψει 32.391 πολίτες.

Αν συμφωνείτε κι εσείς με την έκκληση μπορείτε να υπογράψετε εδώ:

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top